Hlavní obsah

Ledovku střídá náledí, hrozit bude všude, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náledí bude ve čtvrtek a v pátek ráno hrozit na celém území republiky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek dopoledne rozšířil a upřesnil výstrahu.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Ledovka. Ilustrační foto

Článek

Podle ní hrozí náledí od čtvrtečního dopoledne v severní polovině republiky. Odpoledne se varování dále rozšíří do všech krajů a večer již bude až do pátečních 9 hodin hrozit tvorba náledí a zmrazků na celém území.

Riziko kluzkých komunikací bude souviset s postupným ochlazováním, které bude následovat po přechodu studené fronty, která se přes naše území bude přesouvat od severozápadu.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Ledovka v Praze. Na snímku náměstí Míru.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Ledovka v Praze. Na snímku náměstí Míru

„Během dne přejde déšť ve sněžení. Zároveň se začne od severozápadu ochlazovat a na mokrých površích se postupně vytvoří náledí,“ uvedli meteorologové. Odpoledne se budou teploty dostávat pod bod mrazu.

„Mokré povrchy spolu s tajícím sněhem a poklesem teplot pod nulu povedou na celém území k tvorbě náledí nebo zmrazků. Nebezpečný může být zejména led na zemi pokrytý sněhovou pokrývkou,“ připomněl ČHMÚ.

Vedle toho ČHMÚ připomněl, že zejména na severovýchodě území se může objevovat i vydatnější sněžení, kdy během 12 hodin napadne kolem 5 centimetrů.

Chodci bojují s namrzlými chodníky v Praze 2.Video: Zuzana Křesťanová, Novinky

Náledí tak vystřídá ledovku, která komplikovala zejména dopravu během středečního večera a noci na čtvrtek.

V pátek by již mělo být oblačnosti méně a o víkendu si vedle nízkých teplot užijeme i slunečné počasí.

Rozdíly mezi ledovkou a náledím

  • LEDOVKA - souvislá, zpravidla homogenní průhledná ledová usazenina s hladkým povrchem. Tvoří se zmrznutím přechlazených kapiček mrholení, dešťových kapek na předmětech, jejichž teplota je mírně pod 0 stupňů Celsia.
  • NÁLEDÍ – ledová vrstva pokrývající zemi, na rozdíl od ledovky zde na zemi mrznou nepřechlazené dešťové kapky či kapky mrholení. Vzniká, je-li teplota povrchu pod 0 stupňů Celsia.
  • ZMRAZKY – termín používaný pro formu náledí, které vzniká opětovným zmrznutím zcela či částečně roztátého sněhu.
  • NÁMRAZA - v silniční dopravě se pojem námraza používá pro všechny formy ledových usazenin na vozovkách včetně náledí a zmrazků. Může se vyskytovat na elektrických sloupech, stromech atd. V letecké dopravě se používá několik druhů námrazy, a to podle rychlosti a teploty, při níž vzniká.
Foto: Petr Horník, novinky.cz

Ledovka v Praze. Na snímku náměstí Míru.

Čeká nás chladný, ale slunečný víkend

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám