Hlavní obsah

Labe bude kulminovat na 3. stupni, v noci hrozí náledí, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové ve čtvrtek rozšířili varování před nebezpečnými jevy. Zatímco rizika plynoucí ze silného větru a vydatných dešťů by měla v průběhu večera ustat, Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval, že Labe v Ústí a Děčíně opět bude stoupat až na 3. stupeň povodňové aktivity. Nadto hrozí v severních oblastech republiky tvorba náledí.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Očekávané rizikové jevy

Článek

Povodňové ohrožení bude na dolním toku Labe hrozit od čtvrtečních 18 hodin. Může se tak opakovat nedávná situace, kdy Labem v důsledku srážek a výrazné oblevy kulminovalo nad úrovní třetího stupně povodňové aktivity ve čtvrtek 28. prosince.

Situace na tocích, kde jsou stále na 65 místech dosaženy stavy povodňové aktivity, by se měla v dalších dnech postupně uklidňovat. Na třetím stupni je Labe na horním toku ve Vestřevi a Vltava v Českém Krumlově, kde se jedná o důsledek manipulace s hladinou lipenské vodní nádrže.

„Kulminaci na dolním Labi očekáváme v průběhu soboty,“ uvedli meteorologové.

Riziko vydatných srážek, platné na Šumavě, v Krkonoších a Orlických horách, pomine ve čtvrtek večer stejně jako varování před silným větrem, které zahrnuje většinu Čech i části Moravy.

Hrozit bude i náledí

„Srážky budou večer od jihozápadu ustávat. Hranice sněžení bude během čtvrtka klesat na 700 metrů, večer na severu Čech se objeví smíšené nebo sněhové srážky i v nižších polohách,“ dodal ČHMÚ.

Od čtvrtečních 18 hodin až do pátečních 9:00 hodin varovali meteorologové před nebezpečím vzniku náledí. Hrozit bude od středních poloh v částech Libereckého, Královéhradeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Česko čeká příští týden strmý propad teplot

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám