Hlavní obsah

Česko čeká příští týden strmý propad teplot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po teplejším, ale větrném začátku roku a výrazných srážkách do Česka o víkendu pronikne od severu studený vzduch, který výrazně srazí teploty. Začátek příštího týdne tak opět připomene zimu a zemi budou sužovat celodenní mrazy, které po ránu při vyjasnění budou klesat až k -15 °C. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Záběry z panoramatických kamer 4.1. 2024Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Čtvrteční počasí bude zatažené až oblačné, občas déšť. Na horách se očekávají vydatné srážky, od 900 m. i smíšené nebo sněhové. K večeru by mělo srážek ubývat. Denní teploty se budou pohybovat od 5 do 10 °C. Počítat byste měli také s větrem s nárazy 70 km/h, na horách až 90 km/h.

V pátek bude zataženo až oblačno, ojediněle déšť, na horách sněžení. Po ránu ojediněle tvorba náledí,“ sdělila Honsová s tím, že ranní teploty budou 3 až –1 °C a denní budou oscilovat mezi 4 a 8 °C.

V sobotu lze očekávat zataženo až oblačno, místy déšť. Na horách bude postupně od středních poloh sněžit. Ranní teploty stejně jako v pátek budou v rozmezí 3 až –1 °C. Denní teploty 1 až 5 °C a během odpoledne se bude ochlazovat.

Loňský rok byl v Klementinu nejteplejší za posledních 249 let

Počasí

Stejně jako předchozí dny i neděle bude zatažená až oblačná. Místy bude sněžit. Během dne však bude oblačnosti ubývat až na polojasno. Vlivem příchodu studeného vzduchu ze severu ranní teploty klesnou na 0 až -6 °C a denní se již přes nulu nepřehoupnou. Honsová předpovídá -4 až 0 °C.

Oblačno až polojasno lze očekávat v pondělí. Zpočátku dne ojediněle sněžení. Dále bude přituhovat, ranní teploty spadnou na -3 až -12 °C a denní teploty se budou držet mezi -8 a -2 °C.

V úterý ráno mohou potrápit ojediněle mrznoucí mlhy. Obloha bude jasná až polojasná. Ranní teploty setrvají stejně jako v pondělí na -8 až -12 °C, ve vyšších polohách však mohou klesnout až k -15 °C. Přes den se teplota bude držet mezi -8 a -3 °C.

Ve středu bude jasno až polojasno. Ráno nabídne minima mezi -6 a -10 °C, ve vyšších polohách až -12 °C a denní maxima v intervalu -6 až -1 °C.

Reklama

Výběr článků

Načítám