Hlavní obsah

ČEZ odvolal kalamitní stav, situace po bouři se stabilizuje

Právo, Novinky, ČTK, ok, mhr, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Během úterý foukal v Česku silný vítr, který místy přidělával práci hasičům a energetikům. Provoz byl přerušen na desítce tratí a energetici evidovali další tisíce poruch. V některých okresech zasypal silnice sníh. Odpoledne se situace stabilizovala a byly obnoveny dodávky energie.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 11. 2. 2020 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

15:40 - Redakce Novinek ukončila on-line reportáž, děkujeme za pozornost.

15:39 - Škody způsobené vichřicí, která zasáhla Česko v pondělí, stouply na několik set milionů korun. Vyplývá to z dnešní ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. První náhrady škod už vyplatily. Případy se podle nich týkají hlavně poničených střech.

15:21 - ČEZ Distribuce odvolal k 15:00 kalamitní stav ve všech zbývajících krajích a okresech. „V současné době řešíme ještě osm desítek poruch na vedení vysokého napětí, zároveň pracujeme na obnovení dodávek elektřiny do 12 900 odběrných míst na zásobovacím území. Předpokládáme, že většinu odběrných míst připojíme zpět k distribuční soustavě během dnešního odpoledne či večera,” informovala mluvčí firmy Soňa Holingerová.

15:15 - Energetici odvolali k 15:00 kalamitní stav v okresech Trutnov a Náchod. Není už tak nikde v hradeckém kraji. Proud ještě nemají stovky domácností.

15:05 - Pražští strážníci upozorňují, že je přerušen provoz přívozu Císařský ostrov – Troja a že jsou uzavřeny všechny pražské hřbitovy. K jejich znovuotevření by mělo dojít ve středu.

14:49 - Hasiči v Jihomoravském kraji řešili v úterý již 87 událostí. Od rána pracují na opravě poškozené střechy v Sudoměřicích.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Zásah hasičů v Sudoměřicích

14:27 - Kvůli pondělnímu větru zůstává v ČR bez elektřiny zhruba 24 500 odběrných míst. Kalamitní stav vyhlášený firmami ČEZ a E.ON trvá v části šesti krajů. 

14:23 - Celkem 80 výjezdů kvůli větru mají za úterý na kontě hasiči v Moravskoslezském kraji, když během dne přibyly hlavně zásahy na střechách. Za poslední tři hodiny stoupl celkový počet výjezdů v kraji o 20.

14:05 - V České Lípě nedoporučují kvůli popadaným stromům vstup nejen do městských lesů, ale ani na naučné stezky a singlterkovou trať, kterou předloni otevřeli na Špičáku. Po vichřici jsou v lesích popadané a nakloněné stromy, s jejich odklízením se ještě nezačalo. Pracovníci Městských lesů Česká Lípa čekají na to, až vítr ustane.

13:30 - Hasiči na Olomoucku napočítali za dnešek 50 výjezdů v souvislosti s větrem, zásahy i nadále pokračují.

12:52 - Několik lidí se v pondělí večer v hostinci v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku otrávilo oxidem uhelnatým poté, co tam kvůli výpadku proudu zapnuli elektrocentrálu. Skončili v nemocnici, ale nejsou v ohrožení života.

V hospodě nešla elektřina, tak zapnuli elektrocentrálu. Šest lidí se přiotrávilo

Krimi

12:31 - Energetici odvolali kalamitní stav v Jihomoravském kraji, stále ale evidují asi 1000 domácností bez elektřiny. Hasiči mají od rána téměř 70 výjezdů.

12:15 - Pražští lesníci zjišťují škody v lesích a parcích. Orientačně lze zatím říci, že nejsou velké, uvedla mluvčí Lesů hlavního města Prahy (LHMP) Petra Fišerová.

12:01 - Hasiči v Pardubickém kraji vyjeli během dopoledne k 50 událostem v souvislosti s větrem.

11:40 - V Plzeňském kraji se postupně uklidňuje situace po pondělním silném větru. Klesá počet domácností bez elektrické energie, oproti pondělku výrazně klesl počet výjezdů hasičů.

Pondělní zásahy kvůli silnému větru v Moravskoslezském krajiVideo: HZS Moravskoslezského kraje

11:15 - Bez dodávek elektřiny je dnes kvůli silnému větru přibližně 42 000 českých domácností. V síti distribuční společnosti ČEZ je to přes 23 000 odběratelů, společnost E.ON má bez proudu 19 000 míst. Nejvíce poruch je v jižních Čechách a Libereckém kraji. Společnosti předpokládají, že většinu zákazníků připojí zpět k síti ještě dnes.

10:59 - Policie v Karlovarském kraji upozorňuje, že je kvůli tvorbě sněhových jazyků a nafoukanému sněhu nesjízdná silnice I/25 od Abertamské zatáčky na Boží Dar v Krušných horách. Podobná situace je na silnici z Božího Daru na Klínovec (1244 m). Na místo míří posily údržby silnic.

10:48 - Odstraňování následků po silném větru zaměstnává hasiče ve zvýšené míře i dnes. K 10:00 měli 617 technických zásahů, denní průměr přitom činí 162.

10:40 - Silný vítr s nárazy nad 65 km/h bude v Česku foukat až do středečního večera. Meteorologové prodloužili platnost výstrahy, platí pro všech 14 krajů.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Popadané stromy na Šumpersku

10:25 - Silný vítr i nadále ztěžuje situaci také v Olomouckém kraji. Hasiči tu podle jejich mluvčího Zdeňka Hošáka vyjíždějí zejména k odstraňování spadaných stromů, utržených plechů či zajišťování střešních krytin. Na kontě mají zatím zhruba dvě desítky výjezdů.

10:12 - Strom spadl do cesty mladému řidiči v obci Dřevěnice na Jičínsku. Nehoda se stala před šestou hodinou ranní na silnici I. třídy číslo 16 v kopci zvaném Babák. Nikdo nebyl zraněn.

9:50 - Silničáři řeší spadlý strom na dálnici D35 na 245. kilometru ve směru na Olomouc.

Foto: HZS Jihočeského kraje

Strom spadl ráno na dálnici D3

9:45 - Na Příbramsku ráno kromě silného větru potrápila řidiče také sněhová přeháňka. U Narysova sjel autobus na kluzké silnici do příkopu, nikdo nebyl zraněn, řekla mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.

Strom spadl na Jičínsku těsně před projíždějící auto. Řidič do něj narazil

Krimi

9:40 - Silničáři zprůjezdňují silnice na Jihlavsku, Pelhřimovsku a v jižní části Třebíčska, kudy se po 7:00 přehnalo prudké sněžení. Podle dispečinku krajských silničářů vyjelo asi 35 sypačů, především se solí.

9:38 - V Jihočeském kraji zůstává kvůli silnému větru bez elektřiny stále 9500 domácností. Nejvíce jich je na Českokrumlovsku, Jindřichohradecku a Táborsku. Pro Jihočeský kraj dál platí kalamitní stav, který E.ON vyhlásil v pondělí.

9:25 - Pardubičtí hasiči napočítali zatím 186 zásahů v souvislosti s bouří Sabine. U událostí zasahovalo do úterního dopoledne 233 jednotek.

Foto: HZS Pardubického kraje

Zásah hasičů v Pardubickém kraji

9:18 - Ve Zlínském kraji jsou stovky domácností bez dodávek elektrického proudu. Podle energetiků přetrvávají problémy na Vsetínsku, Uherskohradišťsku a Kroměřížsku.

9:03 - Provoz vlaků je přerušen na dvou desítkách tratí, jde zejména o lokální tratě na jihu Čech a v okolí Sázavy. Vlaky nejezdí také mezi Klatovy a Plzní, Českými Budějovicemi a Českými Velenicemi nebo Jindřichovým Hradcem a Počátky. Vyplývá to z údajů Správy železnic a Českých drah k 08:00.

8:51 - Ve Středočeském kraji je bez elektřiny zhruba 10 000 odběratelů. V části kraje nadále trvá kalamitní stav, který vyhlásil ČEZ.

8:46 - Kvůli silnému větru je bez proudu v Moravskoslezském kraji zhruba 3000 odběratelů. Problémy jsou především na Bruntálsku a Novojičínsku.

8:43 - Liberečtí hasiči vyjížděli od půlnoci k 12 zásahům. Během pondělí odbavili 1150 tísňových hovorů.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Maximální nárazy větru podle modelu ALADIN

8:33 - Celkový počet výjezdů hasičů v souvislosti s orkánem Sabine se v pondělí vyšplhal na 5018. „To je třicetinásobek dlouhodobého denního průměru - průměrně denně hasiči vyjíždějí k 162 technickým pomocem,” uvedla mluvčí hasičů Nicole Studená. Operátoři na tísňových linkách 150 a 112 přijali 13 000 hovorů.

8:27- Středočeští hasiči hlásí od deváté večer do osmi hodin ráno celkem 136 událostí, z toho 120 událostí v souvislosti s bouří Sabine. Celkový počet událostí tak přerostl 1300.

Foto: HZS Libereckého kraje

Hasiči zasahují v Libereckém kraji u spadlého stromu.

8:21 - Silničáři varují před silným nárazovým větrem na dálnicích, především na D6 od hranic až do Prahy. Fouká také na D3 a D5.

Vichřice, nikoliv orkán, tvrdí o Sabine v Česku meteorolog

Domácí

8:15 - V Karlovarském kraji byl odvolán kalamitní stav, hasiči tam i přesto vyjížděli k dalším popadaným stromům.

8:07 - Dálnice D3 u Soběslavi je opět otevřená. Hasiči odstranili strom, který na ni spadl.

8:05 - Kvůli silnému větru vyjížděli pražští hasiči v noci k osmi případům. Kvůli nepřízni počasí nejezdí přívoz mezi Císařským ostrovem a Trojou.

7:47 - Spadlý strom komplikuje provoz i na D10 na 18. kilometru ve směru na Prahu.

Foto: Distribuce ČEZ, ČTK

Silný vítr poškodil stožár vysokého napětí poblíž Lutína na Olomoucku.

7:35 - Strom komplikuje dopravu i na D4 na devátém kilometru. Leží tam v pravém jízdním pruhu ve směru na Příbram.

7:30 - Strom spadl na dálnici ve směru z Tábora na České Budějovice na 82. kilometru a narazila do něj dvě auta. Nikdo nebyl zraněn. Před uzavírkou se tvoří kolona.

Úsek je možné objet přes Sezimovo Ústí. Dočasně uzavřena je i blízká komunikace z Tábora do Dlouhé Lhoty, na kterou spadlo asi 20 stromů.

7:12 - Bez proudu je v úterý ráno podle distribučních společností ČEZ a E.ON 56 000 domácností.

Podle mluvčí ČEZ Soni Havlingerové se počet poruch podařilo v noci snížit na 18 000, ovšem kvůli ranním poryvům jich opět přibylo. „Bohužel k ránu začalo zase silně foukat a přibyly nám další poruchy bohužel v postižených lokalitách. Aktuálně evidujeme k 6. hodině přes 120 poruch a bez elektřiny je nyní na 37 tisíc domácností na našem zásobovacím území,” uvedla Havlingerová.

Nejvíce domácností bez proudu je ve Středočeském a Královéhradeckém kraji. Proud stále nejde ani některým lidem na Liberecku, Pardubicku a Plzeňsku.

E.ON evidoval v noci 19 000 domácností bez proudu.

První oběť bouře Sabine v Česku

Krimi

Foukat by v úterý mělo celý den, nárazy mohou dosahovat 55 až 90 km/h, na horách až 110 kilometrů v hodině. Vydaná výstraha platí do osmé hodiny večer.

Správa železnic ráno na Twitteru uvedla, že po pondělním vichru obnovila provoz na drtivé většině tratí. Vzhledem k dozvukům bouře a trvající nepřízni počasí jsou i dnes některé tratě a úseky se zastaveným provozem.

Kvůli silnému větru je v úterý ráno přerušen provoz vlaků na zhruba desítce tratí. Jde třeba o spojení mezi Klatovy a Plzní, Českými Budějovicemi a Českými Velenicemi nebo Jindřichovým Hradcem a Počátky. V pondělí byl přerušen provoz na 132 tratích.

Z Českých Budějovic, odkud v pondělí vlaky nejezdily, je nadále provoz zastaven na trati do Českých Velenic a Gmündu v Rakousku, vlaky jsou nahrazeny autobusy. Na trati mezi Budějovicemi a Horním Dvořištěm je provoz obnoven, z Horního Dvořiště do rakouského Summerau je ale provoz přerušen.

Blackout v českých městech, bez proudu byly statisíce domácností

Počasí

Mezi Plzní a Klatovy vlaky nejezdí kvůli velmi silnému větru a poškozenému trakčnímu vedení. Termín zprovoznění je odhadován na dnešní poledne, záležet bude na rychlosti odstraňování stromů. Na trati mezi pražskými Čakovicemi a Neratovicemi ležely brzy ráno popadané stromy, také na trakční vedení mezi Přibyslaví a Sázavou u Žďáru spadl strom.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Spadlý strom přes cestu v Českých Budějovicích

Vlaky mezi Prahou a Benešovem s opatrností jezdí, mohou být ale až půl hodiny zpožděny.

Reklama

Výběr článků

Načítám