Hlavní obsah

Je zima a prší, Evropu trápí rozmary počasí. A to i u moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Značná část Evropy, včetně přímořských oblastí v Itálii či na Jadranu, se v těchto dnech potýká s  chladným a deštivým počasím. V Praze či Bruselu bylo v sobotu odpoledne 15 °C, v chorvatském Dubrovníku na pobřeží Jadranu jen 21 °C, což je mimochodem stejná teplota, kterou hlásí i polský Gdaňsk u Baltského moře.

Foto: Louisa Off, Reuters

Rakousko se potýká s vydatnými dešti

Článek

Ve střední Evropě charakter počasí ovlivňuje vlnící se studená fronta, která se přesouvá z oblasti Alp k severovýchodu. Tomu odpovídají i teploty, jež se vesměs drží pod hranicí 20 °C.

Slovinsko a Rakousko v minulých dnech zasáhly přívalové deště, neboť tam během 24 hodin napršelo až 200 milimetrů srážek. Deštivé počasí ostatně pokračuje i nadále.

Varování před vydatnými srážkami momentálně platí nejen v Česku, ale rovněž na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rakousku, Slovinsku, Švýcarsku, Řecku i v zemích na Balkánském poloostrově.

Deštivé počasí s sebou přináší i nízké teploty. Po nedávné vlně spalujících veder se teploty v zemích střední a západní Evropy pohybují kolem 15 °C, jen těsně nad 20 °C je momentálně na Balkáně či ve střední Itálii.

Ve východních oblastech starého kontinentu a například v Pobaltí jsou oproti tomu teploty o zhruba 10 °C vyšší.

Vlhké a deštivé počasí by ve střední Evropě mělo vydržet až do začátku příštího týdne, následně by měly teploty začít opět stoupat k letním hodnotám nad 25 °C.

Závěje krup v Německu. Do ulic vyjely sněžné pluhy

Zahraniční
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám