Hlavní obsah

Česko zasypal sníh, komplikace se nevyhnuly ani Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Husté sněžení provázelo sobotní ráno ve většině krajů, zasáhlo i Prahu. Neošetřené vozovky v hlavním městě byly na některých místech hůře sjízdné, což některé řidiče mohlo zaskočit.

Prahu zasypal sníhVideo: Novinky

 
Článek

Po jasné noci se Česko probudilo do zamračeného a větrného rána, doplněného na mnoha místech hustým sněžením. V jeho důsledku se komplikoval provoz na silnicích, například na dálnici D8 u Ústí nad Labem, která musela být kvůli uvízlým kamionům či nehodám zhruba hodinu uzavřená. Dopoledne byl již provoz plně obnoven, mezi Ústím a hranicí s Německem se však tvoří dlouhé kolony.

Silničáři v Ústeckém kraji mají v terénu veškerou techniku.

Foto: Aktu.cz

Metropoli zasypal sníh

Komplikace se nevyhnuly ani Praze, některé hlavní tahy zůstaly neprotažené. Sněhová břečka ztěžovala ráno jízdu autem z Holešovic na Žižkov, ošetřená nebyla ani Vinohradská směrem ze Strašnic.

Kvůli nesjízdnosti vozovek byly zrušeny i některé autobusové zastávky v Praze. Problémy jsou také na železnici. Neodjížděly vlaky z Masarykova nádraží směrem na Čelákovice, omezení bylo i na nádraží ve Vysočanech.

Sníh v PrazeVideo: Aktu.cz

„Na příměstských linkách vlivem nesjízdnosti nastává zpoždění a operativní zrušení některých zastávek. V oblasti Mělníka je očekáváno zpoždění na autobusových linkách v řádu desítek minut,“ uvedla Pražská integrovaná doprava na Twitteru.

 

Mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková v sobotu dopoledne uvedla, že sníh vyjelo po 7. hodině odklízet všech 71 sypačů. Silnice a chodníky uklízejí v několika tzv. pořadích. V prvním vyjedou sypače a pluhy na nejdůležitější komunikace a chodníky, zejména v okolí úřadů, nemocnic, škol či nádraží a stanic metra. Uklizeny musí být do dvou hodin od výjezdu. V druhém pořadí silničáři uklízejí zbývající komunikace druhé třídy a ve třetím pořadí ty zbylé.

Foto: Aktu.cz

Metropoli zasypal sníh

U obce Krásná na Chebsku se ráno srazil autobus s dodávkou, lehce se zranili dva lidé. Řidič dodávky patrně kvůli sněžení a ledovce nezvládl průjezd zatáčkou.

V Libereckém kraji leží na silnicích zledovatělá vrstva sněhu, podobně jako v Královéhradeckém kraji. Řidiči si musejí dávat pozor také v Moravskoslezském kraji.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Husté sněžení a silný vítr od rána komplikuje provoz v Ústeckém kraji. Na snímku muž odklízí sníh ve Všebořicích v Ústí nad Labem.

Po podzimní odstávce se v sobotu ráno do denního provozu zimní sezony rozjel jen dolní úsek kabinové lanovky na Sněžku, a to z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu. Horní úsek z Růžové hory na vrchol nejvyšší české hory není v provozu kvůli silnému větru.

Foto: Aktu.cz

80. kilometr zledovatělé dálnice D8

Podle polské horské služby bylo v sobotu ráno na Sněžce mrazivo, teplota okolo minus deseti stupňů Celsia a rychlost větru přes 70 km/h.

Teploty v nižších polohách se pohybují nejčastěji kolem nuly či mírně pod nulou, přes den by měly lehce stoupat.

Nezapomeňte si dnes uříznout barborku, aby vám do Vánoc vykvetla

Vánoce

Sněží i v nížinách

Sněží nejen na horách, ale i v nízkých nadmořských výškách. Na Mladoboleslavsku napadlo od sobotního rána zhruba deset centimetrů sněhu, do ulic vyjely pluhy a sypače, na některých silnicích ale museli řidiči projíždět břečkou a rozježděným sněhem.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Silnice v Mladé Boleslavi je sice vypluhovaná, chodník je však zasypaný.

Reklama

Výběr článků

Načítám