Hlavní obsah

Česko zasáhnou vydatné deště, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vydatné deště mohou opět zvedat hladiny řek. Nejvíce by mělo do soboty pršet na návětrných stranách severních hor, hladiny však budou stoupat i na jihozápadě Čech, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Očekávané srážky ve čtvrtek

Článek

V částech Libereckého a Královéhradeckého kraje může během 24 hodin spadnout přes 50 milimetrů srážek. Východněji, v částech Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje, mohou srážkové úhrny za 24 hodin do sobotního dopoledne překračovat i 60 milimetrů.

„Zejména v noci na sobotu se vyskytnou nad 1000 metrů, v Čechách nad 600 metrů a přechodně i v nižších polohách srážky smíšené nebo sněhové,“ upozornili meteorologové.

V Královéhradeckém kraji proto meteorologové varovali, že na Labi na přehradě Les Království může být dosažen i druhý stupeň povodňové aktivity.

První stupeň znamenající povodňovou bdělost meteorologové vyhlásili pro většinu Královéhradeckého kraje i části Libereckého, Středočeského, Pardubického a Plzeňského kraje. V této souvislosti zmínili povodí horního Labe a Jizery, respektive toky v oblasti Českého lesa a Šumavy.

Aktuální nasycení půdy na většině území je vysoce nadprůměrné, stejně jako stávající průtoky.

Závěr února bude aprílový

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám