Hlavní obsah

Na Moravě řádily silné bouřky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bouřky, jež hrozí ve středu večer a během noci na čtvrtek v jihovýchodní polovině České republiky, mohou být v některých oblastech na Moravě velmi silné. V aktualizované výstraze to ve středu v podvečer uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Řádily například na Prostějovsku nebo Olomoucku.

Přívalová bouřka v obci DzbelVideo: Bez zdroje

 
Článek

Bouřky se tvoří v souvislosti s přechodem zvlněné studené fronty, která přes naše území postupuje od západu. Varování před velmi silnými bouřkami bylo vydáno pro středeční večer pro část Olomouckého a Jihomoravského kraje.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Bouře na Konicku spláchla bahno z polí do ulic

„Velmi silná bouřka vstupující do Olomouckého kraje nabrala spíše jihovýchodní směr. Nadále ji doprovází kroupy o velikosti nad dva centimetry, nárazy větru přes 20 m/s (70 km/h) a přívalové srážky,“ uvedli meteorologové v podvečer s tím, že dál by měla bouřka postupovat směrem na Olomoucko a Prostějov.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Bouře na Konicku spláchla bahno z polí do ulic

Bouřky zasáhly okolí Konice na Prostějovsku. V obci Dzbel zatopila voda z polí ulici a několik sklepů. Vlila se do osady Ladín a obce Ponikev. Na místě je šest jednotek hasičů.

Bouřky 13. září 2023 odpoledneVideo: ČHMÚ

Bouřková oblačnost se postupně přesouvala na sever směrem na Opavsko. Silné deště se objevily i na Jesenicku. Na stanici Zlaté Hory spadlo ve velmi silné bouřce jen za půl hodiny 33,4 milimetru srážek.

Na jižní Moravě v okolí Boskovic a na Svitavsku měli hasiči asi 30 zásahů. Na Blanensku voda zaplavila trať Skalice nad Svitavou – Boskovice. Podle drah tam bude provoz obnoven zřejmě až ve čtvrtek ráno. Místo vlaků byly nasazeny autobusy.

Silně pak během noci začalo pršet na Znojemsku a Břeclavsku.

Pro Olomoucký kraj byla zesílená výstraha vydána do středečních 17:30, pro Jihomoravský do 19 hodin, varování s nižším stupněm rizika však bude platit dál až do čtvrtečních 03:00 hodin. Týká se Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje i částí Vysočiny, Pardubického a Jihočeského kraje.

Meteorologové už dříve uvedli, že v silných bouřkách se ojediněle vyskytnou přívalové srážky s úhrny 30 až 40 milimetrů a že zejména večer a v noci mohou být na Moravě při opakovaném přechodu bouřky přes jedno místo úhrny vyšší.

V minulých dnech padaly četné teplotní rekordy, přechod studené fronty odpolední maxima přece jen o něco sníží.

Teploty pořádně srazí až říjen

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám