Hlavní obsah

Zimní počasí to vzdá, Česko čeká oteplení

– Praha

Víkendové mrazivé počasí, kdy teplota například na Sněžce nevystoupila přes -10 °C, je za námi a v následujících dnech se bude postupně oteplovat, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 21.11.2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Podle její předpovědi nás čekají dny bohaté na srážky, ale také citelný nárůst teplot vzduchu, a to dokonce i v ranních minimech. Sněžit bude postupně pouze na nejvyšších vrcholcích hor.

„V sobotu jsme na Sněžce zaznamenali i takzvaný arktický den, kdy teplota nevystoupila přes -10 °C. Nejvíce sněhu napadlo na Šumavě – i přes 20 cm – a další sněhovou nadílku na hory přinese v pondělí přechod okluzní fronty,“ popsala Honsová.

Okluzní fronta, která přechází ČR, s sebou přinese dostatek srážek. Na horách by mělo sněžit, v nižších polohách padat déšť se sněhem nebo jen pršet. Postupně se bude oteplovat, především druhá polovina týdne přinese citelný nárůst teplot.

V pondělí bude nejvíce oblačnosti i srážek hned ráno a dopoledne. Odpoledne bude docházet k ustávání srážek a ubývání oblačnosti až na polojasno. Večer se mohou ojediněle tvořit mrznoucí mlhy. Odpolední teploty budou mezi 2 a 7 °C.

Podobný charakter počasí nás čeká také v úterý. Bude oblačno až zataženo, místy déšť, od vyšších poloh sněžení. Během dne ojediněle i srážky mrznoucí. Ojediněle mrznoucí mlhy. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 1 a -3 °C, denní teploty pak mezi 2 a 6 °C.

Sluníčka si příliš neužijeme ani ve středu. Bude oblačno až zataženo, místy déšť, od vyšších poloh sněžení. Ranní teploty vystoupají na 2 až -2 °C, denní teploty na 3 až 7 °C.

Druhá polovina týdne by měla přinést oteplení. Ve čtvrtek bude sice oblačno a místy bude pršet, na horách sněžit, teploty porostou. Ranní teploty budou mezi 2 a -2 °C, denní teploty mezi 4 a 8 °C.

V pátek bude oblačno až zataženo, místy déšť, na horách sněžení. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 4 a 0 °C, denní teploty mezi 5 a 9 °C.

Zataženo a oblačno nás čeká také o víkendu. Místy by mělo pršet, na horách sněžit. V sobotu by se ranní teploty měly pohybovat mezi 4 a 0 °C, denní teploty mezi 5 a 9 °C.

V neděli bude oblačno až zataženo, místy déšť, na horách sněžení. Přechodně bude až polojasno. Ranní teploty klesnou na 4 až 0 °C, denní teploty vystoupají na 5 až 9 °C.

Meteorologové upravili výstrahu před sněžením a náledím

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám