Hlavní obsah

Silné bouřky se prohnaly Českem. Popadané stromy zastavily vlaky, tisíce odběratelů zůstávají bez elektřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko v sobotu večer zasáhly silné bouřky. V sobotu večer bylo nejvíce událostí hlášeno z Českobudějovicka a Vysočiny. I v neděli zůstávají komplikace na železnici. Bouřky se postupně přesunuly na Moravu a v noci opustily území ČR. V neděli ráno bylo v Česku přes 30 tisíc odběratelů bez elektřiny, zejména na jihu Čech a na Vysočině, dále pak na Karvinsku, Frýdecko-Místecku a Olomoucku.

Následky bouřky v Českých BudějovicíchVideo: PF, Novinky

 
Článek

V Jihočeském kraji udeřila bouřka v sobotu před 20. hodinou. Hustě pršelo a silný vítr lámal stromy především na Českobudějovicku a Českokrumlovsku. Některým domácnostem nešel internet, poruchy hlásili i energetici.

Problémy s dodávkami elektřiny přetrvávají i v neděli ráno.

Na jihu Čech bylo v neděli ráno 32 poruch vysokého napětí. „Nejvíce jich evidujeme na jižní části Českobudějovicka, Českokrumlovsku a Jindřichohradecku,“ řekl Roman Šperňák, mluvčí společnosti E.ON. Dodal, že nejčastější příčinou poruch je poškozené vedení elektřiny po pádu stromů: „Jedná se o potrhané vodiče a izolátory.“

Následky sobotní bouřky v Hluboké nad VltavouVideo: PF, Novinky

Na Vysočině E.ON registruje omezení dodávek u 1200 odběratelů, nejvíce na Jihlavsku a Třebíčsku. „Dalších zhruba 1500 odběratelů bez dodávek energie je na jižní Moravě a ve Zlínském kraji přibližně 1600 domácností,“ uvedl Šperňák. Dodal, že energetici už některé poruchy odstranili v noci na sobotu a dále na opravách pracují.

Bouřka poničila na Přerovsku desetinu chmelnic, škoda 25 milionů

Domácí

Společnost ČEZ v neděli ráno evidovala ještě zhruba 16 tisíc odběrných míst bez dodávek elektřiny, kolem 05:00 to bylo 25 tisíc a v sobotu kolem 23. hodiny 19 tisíc.

V sobotu večer se to týkalo nejvíce okresů Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou a Ústí nad Orlicí, v neděli časně ráno pak Moravskoslezského a Olomouckého kraje. V 8:00 společnost podle své mluvčí řešila 23 poruch na vedení vysokého napětí. „Jsme v terénu, pracujeme na obnovení dodávek, předpoklad je během dnešního dne,“ dodala.

Přes tisíc výjezdů hasičů

Hasiči vyjížděli v souvislosti s večerní a noční bouřkou k více než tisícovce událostí, od večera do nedělních 07:00 zaznamenali 1101 technických pomocí. Je to téměř trojnásobek dlouhodobého denního průměru všech výjezdů, uvedli na síti X.

Bouřka v sobotu večer v Českých BudějovicíchVideo: Pavel Orholz, Právo

V Českých Budějovicích a Českém Krumlově byly po bouřce kvůli vodě neprůjezdné některé silnice. Silný vítr a pád stromů omezil také provoz na železnici. Hasiči evidovali pět stovek výjezdů, z toho 300 na Českobudějovicku. „Postupně odčerpávají sklepy a odklízejí popadané stromy,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Českem postupují silné bouřkyVideo: PF, David Peniška, Právo, Novinky

Větev spadla na autobus v Loučovicích na Českokrumlovsku, nikdo nebyl zraněn. Kvůli následkům silného větru nejezdily vlaky na trasách České Budějovice – Zliv, České Budějovice – Rybník a České Budějovice – Veselí nad Lužnicí. Na řadě míst vlaky nejezdí ani v neděli ráno. Kompletní přehled aktuálních omezení najdete na stránkách Českých drah.

V Českých Budějovicích se vytvořila vodní laguna pod viadukty na Rudolfovské třídě a Generála Píky. „Apelujeme na řidiče, aby místa nezkoušeli projet. Hrozí, že by tam mohli uvíznout,“ řekl jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura. Podobná situace byla v Českém Krumlově na Chvalšinské třídě.

Bouřka v JihlavěVideo: Petr Janoušek

Bouřky se přesunuly na Moravu

Po 22. hodině se bouřky přesunuly do Jihomoravského kraje, kde rovněž zaměstnávaly hasiče.

„Pásmo bouřek, které přechází přes naše území, začíná zaměstnávat naše hasiče. Aktuálně k 22:45 hodině evidujeme celkem 24 událostí. Škody, které bouřka způsobuje, jsou zejména okolo Brna města a venkova,“ uvedli jihomoravští hasiči na síti X.

Problémy po 23. hodině hlásili hasiči z okresu Vyškov. Právě tam odklízí následky bouřek také v neděli ráno.

„Po rozednění řešíme následky bouřky, která se prohnala naším krajem. Nejvíce práce máme stále na Vyškovsku,“ uvedli v neděli hasiči.

Náročnou noc za sebou mají také hasiči v Moravskoslezském, Olomouckém Zlínském kraji.

„Profesionální i dobrovolní hasiči řešili v Moravskoslezském kraji od sobotní 19. hodiny až do nedělních brzkých ranních hodin více než dvě stovky událostí související s počasím,“ sdělil mluvčí hasičů Jakub Kozák.

V drtivé většině řešili stromy nebo dráty elektrického vedení, které spadly na silnice, v několika případech i na zaparkovaná auta.

„Vítr poškodil i několik střech. Nejvážnější zásah řešily čtyři hasičské jednotky ve Studénce na Novojičínsku, kde byla poškozena střecha bytového domu. Tři lidé museli opustit byty v horních patrech, hasiči ze dvou z nich odčerpali vodu. Objekt musel být provizorně překryt,“ informoval mluvčí hasičů.

„Byla to náročná noční směna nejen pro samotné profesionální a dobrovolné hasiče, ale i kolegy na lince 112. Drtivá většina našich výjezdů byla na odstraňovaní popadaných stromů, větších větví a také drátů elektrického vedení,“ sdělili na Facebooku olomoučtí hasiči.

Zasahovali také u několika utržených střech, které způsobily zatékání do domů. Do nedělní sedmé hodiny ranní hasiči evidovali 156 událostí.

„Tentokrát se jednalo do šesté hodiny ranní o celkem padesát dva událostí. Největší počet zásahů byl opět na spadené stromy,“ uvedl mluvčí zlínských hasičů David Martinec.

Stromy v některých místech zablokovaly komunikace nebo padaly na dráty elektrického vedení. Hasiči řešili i uvolnění střešních krytin, došlo i k poškození zaparkovaných automobilů. Nejvyšší počet událostí se odehrál na Kroměřížsku.

Bouřka po 22. hodině ve Vranovicích na BrněnskuVideo: Novinky

Výstraha platí do neděle

Silné bouřky pak hrozí od sobotních 18 hodin do půlnoci v Praze, Středočeském, Plzeňském, Libereckém Královéhradeckém kraji. Až do nedělních 12 hodin platí také povodňová bdělost. Mohou se objevit kroupy o velikosti až 2 cm, přívalový déšť s úhrny kolem 30 mm a nárazy větru až 70 km/h.

Velmi silné bouřky se mohou poté objevit ještě v neděli od půlnoci do 6:00 v Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji. Tam se mohou vyskytnout i kroupy o velikosti přes 3 cm a nárazy větru kolem 90 km/h.

Supercela v sobotu odpoledne nad Německem:

Podle meteorologů přes část Česka bude postupovat výrazný bouřkový systém z Bavorska. „Přesný postup je stále nejasný, bouřky by měly zasáhnout zejména oblasti jižních Čech, Vysočiny a později večer a v noci na neděli Moravu a Slezsko,“ sdělili meteorologové.

Bouřky řádily už v sobotu po poledni

Výstraha před silnými bouřkami platila od sobotních 11 hodin pro části krajů Jihomoravského, Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského. Varování před nebezpečným jevem platilo až do sobotních 16:00.

Silné bouřky se v sobotu po poledni objevily na Moravě a ve Slezsku. „Ve Valašských Kloboukách spadl strom na železniční trať, ve Vsetíně-Rokytnici zase na dráty. Ve Zlíně Bratřejově řešíme ucpaný mostek,“ informoval v sobotu po 13. hodině mluvčí hasičů Zlínského kraje David Martinec.

Přechod bouřekVideo: ČHMÚ

Na Zlínsku hasiči zasahovali u více než padesáti událostí. Bouřky řádily také na Uherskohradišťsku a Vsetínsku. Pro hasiče šlo hlavně o čerpání vody ze sklepů a komunikací a o odstraňování spadlých stromů.

K podobným zásahům vyjížděli v sobotu odpoledne také hasiči v Moravskoslezském kraji. „V souvislosti s bouřkou a deštěm evidujeme k  17. hodině celkem padesát osm událostí. Nejvíce zásahů bylo na Frýdecko-Místecku. Většinou se jednalo o spadlé stromy a polámané větve,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Lukáš Popp.

V Beskydech zlomený strom vážně zranil 31letého muže, na místo musel letět vrtulník.

Muže v Beskydech při bouřce těžce zranil zlomený strom, na místo musel vrtulník

Krimi

Deštivé počasí by mělo přinést další houbařské žně

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám