Hlavní obsah

Bouřka poničila na Přerovsku desetinu chmelnic, škoda 25 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bouřka doprovázená silným větrem a deštěm v noci na neděli poničila zemědělskému družstvu z Kokor na Přerovsku zhruba desetinu rozlohy chmelnic, škoda je odhadována nejméně na 25 milionů korun. „Konstrukce spadly na více než 20 hektarech chmelnic,“ řekl v neděli předseda ZD Kokory Vladimír Lichnovský, podle kterého chmel z poškozené části chmelnic už nebude možné sklidit. ZD Kokory je se svými 193 hektary chmelnic největším producentem chmele v kraji, ve kterém je evidováno přibližně 600 hektarů chmelnic.

Foto: Profimedia.cz

Chmelnice na Přerovsku

Článek

„Stále ještě objíždíme chmelnice a zjišťujeme škody způsobené noční bouřkou. Budou činit nejméně 25 milionů korun, spadlo nám přes 20 hektarů konstrukcí,“ uvedl Lichnovský.

Bouřky udeřily v době, kdy se na Přerovsku naplno rozjela sklizeň chmele. Brigádníci se do poškozených částí chmelnic nyní nedostanou, družstvo tak přijde o značnou část úrody.

„Révy leží v blátě přikryté spadlou konstrukcí a jsou už nyní bezcenné. Vrhneme se tam až po sklizni. Bude nejprve nutné prostřihnout dráty i lana a poté z poškozených chmelnic vynést popadané dřevěné sloupy,“ řekl Lichnovský.

ZD Kokory je podle něj pro podobné případy pojištěno, avšak vyšší náklady na likvidaci následků bouřek bude muset zaplatit ze svého. Obnova poškozených chmelnic zabere několik let.

„I když chmelnice postavíme, tak na jaře budou rostliny degradovány předchozím uklízením a výstavbou chmelnic, jelikož tam budou jezdit těžké mechanismy. Porost bude dva až tři roky v depresi,“ upozornil Lichnovský.

Do Česka z Bavorska v sobotu postupovaly velmi silné bouřky, nejprve se objevily v oblasti Šumavy, následně zasáhly Jihočeský kraj a postupně se přesunuly do východní části republiky. Bouřky v noci ze soboty na neděli zaměstnaly hasiče v Olomouckém kraji, kteří evidují bezmála 160 technických pomocí. Profesionální a dobrovolní hasiči likvidovali hlavně popadané stromy a vyjížděli také k poškozeným střechám či automobilům.

Muže v Beskydech při bouřce těžce zranil zlomený strom, na místo musel vrtulník

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám