Hlavní obsah

Bouřky budou velmi silné. Meteorologové zesílili výstrahu

Bouřky, které by měly dorazit během úterního odpoledne, mohou být na východě republiky velmi silné. Na severovýchodě území mohou přívalové srážky zvedat hladiny menších toků, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Postup srážek přes Českou republikuVideo: ČHMÚ

 
Článek

„První bouře se vyskytly už v ranních hodinách, četnější a intenzivnější budou ale až během odpoledne. Jen výjimečně se vyskytnou v západní a severní polovině Čech, na zbytku území budou odpoledne a večer poměrně četné, a to zejména na Moravě a ve Slezsku,“ uvedl ČHMÚ.

Během velmi silných bouřek může během krátké doby napršet až kolem 50 milimetrů srážek. Doprovázet je mohou i menší kroupy a poryvy větru.

Meteorologové je očekávají ve Zlínském kraji a částech Vysočiny, Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje až do úterních 22 hodin.

Ve zbývajících oblastech Vysočiny, Moravskoslezského, Olomouckého a Jihomoravského kraje očekávají meteorologové výskyt silných bouřek. Stejně tak jako v Pardubickém a částech Jihočeského, Středočeského a Královéhradeckého kraje. Tam by se srážkové úhrny měly pohybovat kolem 30 milimetrů, přičemž opět nelze vyloučit krupobití a poryvy větru.

V důsledku možných vydatných srážek může v částech Jihomoravského, Zlínského a Moravskoslezského kraje dojít k vzestupu hladin až na druhý stupeň povodňové aktivity. Meteorologové očekávají největší problémy v místech s nasycením půdy, zejména v oblasti Beskyd a Bílých Karpat.

Teplo předchozích dní se zřejmě nevrátí až do poloviny června

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám