Hlavní obsah

Blíží se prudké ochlazení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyznavači pravé zimy by se mohli už brzy dočkat, teploty v Česku totiž na konci týdne prudce spadnou. Mrazivé budou nejen noci, kdy by teploty mohly klesat až k -16 stupňům, ale mrznout by mělo i přes den.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Ilustrační foto

Článek

„Atlantské proudění, které nás provázelo koncem roku i počátkem ledna a přinášelo výrazně nadprůměrné teploty, které ojediněle překonaly i teplotní rekordy, dostane stopku. Nad starým kontinentem se na konci týdne výrazně změní synoptická situace, tj. rozložení tlakových útvarů. Přechody frontálních systémů od západu zablokuje tlaková výše nad Velkou Británií, v pátek nás ovlivní výběžek vyššího tlaku vzduchu, o víkendu hluboká tlaková níže od jihu,“ uvedla pro Novinky meteoroložka Dagmar Honsová.

Na blížící se ochlazení upozornil z kraje roku také Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Popsal, že tlaková výše, která vznikne nad Británií, by měla zabránit přísunu teplejšího oceánského vzduchu nad naše území a naopak umožní přísun mrazivého arktického vzduchu od severu, který srazí teploty.

V týdenní předpovědi počítá ČHMÚ na začátku příštího týdne s nejnižšími nočními teplotami v rozmezí -11 až -16 °C, při zvětšené oblačnosti kolem -7 °C. Denní maxima by měla stoupat na -7 až -3 °C, postupně na -4 až 0 °C.

Horko ve stratosféře může způsobit ledový vpád na začátku roku

Věda a školy

„Zatím to vypadá, že příští týden přinese tzv. ledové dny, tedy dny, kdy ani nejvyšší odpolední teploty nebudou stoupat nad bod mrazu a sněžení se dostane i do nížin. A některé výstupy modelů počítají pravý zimní charakter počasí na delší období,“ upozornila Honsová.

Připomněla, že se už na samém počátku roku 2024 ochladilo ve Skandinávii a na severovýchodě Evropy, přičemž mrazy tam ještě budou zesilovat – např. v pátek v Helsinkách ve Finsku se nejvyšší teploty nedostanou nad -20 stupňů Celsia, norské Oslo očekává -23 °C.

„A výrazné ochlazení očekáváme v celé střední Evropě,“ sdělila Honsová.

Meteorologové zpřísnili výstrahu před intenzivním deštěm

Počasí

Na uvedeném scénáři, který souvisí se zeslabením takzvaného polárního víru, se podle meteorologů s poměrně vysokou jistotou shodují již všechny střednědobé modely předpovědí, a to až do příští středy. Jak chladný a vlhký vzduch bude, by se ale mělo ještě upřesňovat - zatím to vypadá na spíše sušší vzduch.

Polární vír neboli polární vortex je rozsáhlá oblast nízkého tlaku vzduchu se silným prouděním, většinou od západu na východ. Je to velká cyklonální oblast, která pokrývá celý severní pól až po vrchol stratosféry. Důležitá je jeho aktivita, protože v zimním období má velký vliv na počasí na celé severní polokouli. Silný polární vortex znamená silnou polární cirkulaci, která uzamkne chladný vzduch do polárního kruhu, což přináší mírnější zimní podmínky. Naopak slabý polární vír hůře zadržuje studený vzduch a ten se může dostat z polárních oblastí.

Nejisté je i to, jak dlouho tento charakter počasí vydrží a jak se bude počasí vyvíjet ve druhé polovině příštího pracovního týdne.

ČHMÚ nicméně ve svém výhledu očekává po teplém přelomu roku v následujících týdnech návrat k průměrným teplotám.

Loňský rok byl v Klementinu nejteplejší za posledních 249 let

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám