Hlavní obsah

Zuckerberg si na Havaji staví obří usedlost s podzemním bunkrem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký miliardář, zakladatel a šéf společnosti Meta Mark Zuckerberg si údajně staví na Havajských ostrovech gigantickou usedlost, jejíž součástí bude také rozlehlý podzemní bunkr. Vše běží v nejpřísnějším utajení.

Foto: Profimedia.cz

Mark Zuckerberg u havajského ostrova Kauai

Článek

Některé detaily megaprojektu se přesto dostaly na veřejnost. Gigantická stavba vzniká podle serveru Wired na severovýchodním pobřeží havajského ostrova Kauai, v klidnější oblasti mezi turistickými letovisky Kapaa a Hanalei.

Výhledu na staveniště z nedaleké silnice brání asi dvoumetrová zeď. Auta v tomto úseku přesto zpomalují, aby se jejich řidiči a spolujezdci pokusili zjistit, co se za ní děje.

U vstupní brány do areálu stojí ochranka, jejíž příslušníci chrání stavbu před zvědavými pohledy i na nedaleké pláži na čtyřkolkách.

Pick-upy mezitím intenzivně přijíždějí a odjíždějí, přepravují stavební materiál a stovky pracovníků. Nikdo z nich se nesmí ani slovem zmínit o tom, na jakém projektu se podílí. Všichni musejí podepsat závazek mlčenlivosti, než dostanou pracovní smlouvu, resp. dílčí zakázku.

„Je to jako Klub rváčů. Nemluvme o Klubu rváčů,“ řekl o stavbě muž, jenž se na ní v minulosti podílel. Narážel na americký psychothriller Fight Club z roku 1999, který líčí příběhy mladých mužů, jež se scházejí v suterénu utajené budovy, aby si ve rvačkách vybili svou frustraci.

Dolar po dolaru. Zuckerberg se snaží nastartovat ztrátový byznys

Internet a PC

„Kdokoli něco prozradí nebo tam pořídí fotky, okamžitě se o tom dozvědí,“ dodává bývalý zaměstnanec. Několik pracovníků prý už dostalo výpověď, protože porušili dohodu o mlčenlivosti.

Staveniště je velmi rozlehlé – čítá 1400 hektarů. Projekt počítá s výstavbou několika budov se 30 ložnicemi a koupelnami. Uprostřed mají stát dvě vily s několika výtahy, kancelářemi, konferenčními místnostmi a velkou kuchyní.

Obě vily bude spojovat podzemní tunel, který současně povede do zmíněného bunkru o rozloze pěti tisíc metrů čtverečních. Vstup do bunkru bude přes dveře odolné proti výbuchu. Obří místnost má mít ale i tajný únikový východ. Pro hosty budou k dispozici dřevěné domky navzájem propojené lanovými můstky.

Areál má být zcela soběstačný

Celý areál by měl být podle serveru Wired soběstačný. Plány počítají s vlastním vodním zdrojem, systémem čerpadel, vlastním zdrojem energie, se zásobami potravin, ale i se zemědělským pozemkem včetně chovu dobytka.

Vznikající areál je tak rozsáhlý, že do značné míry změnil život na celém ostrově: najednou se všude pohybuje hodně lidí a na silnicích jezdí více aut. Celkové náklady na nákup pozemků a stavební práce se mají vyšplhat na nejméně 270 milionů dolarů (více než šest mld. Kč).

Obří investice sice přináší místním lidem peníze i práci, ale současně se jim nelíbí, že se všude staví ploty, které ruší výhled na moře. Tuto nevoli se prý ale Zuckerberg snaží tlumit dary na nejrůznější lokální projekty. Dosud na ně přispěl dvaceti miliony dolarů (446 mil. Kč).

Miliardář Zuckerberg si přetrhl vaz v koleni

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám