Hlavní obsah

Britská univerzita otevírá studium kouzel a magie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Univerzita ve městě Exeter v jižní Anglii vypsala na příští rok postgraduální studijní obor, jehož předmětem budou kouzla a magie. Navzdory slibně znějícímu tématu to však vypadá, že jeho absolventi se nakonec kouzlit nenaučí.

Britská univerzita otevírá studium kouzel a magie.Video: AP

 
Článek

Exeterská univerzita příští rok v září otevře značně netradiční studijní obor. Postgraduální studenti se v něm budou zabývat kouzly a magií. Ale ačkoliv to zní nanejvýš slibně, v praxi se kouzlit nikdo nenaučí. Jádrem jednoletého studia tak bude opět pouze „biflování“.

„Magie je dnes například vlivem knih o Harrym Potterovi v kulturním povědomí dost rozšířená a generace, která je četla v dětství, je dnes na vysokých školách,“ vysvětluje docentka středoevropských dějin Catherine Riderová z Exeterské univerzity.

A dodává, že studenti tohoto postgraduálního studia se budou zabývat kouzly v různých kulturách, přemýšlet o tom, proč mají kouzla pro lidi takový význam, a také se budou snažit přijít na to, proč mají konkrétní kouzla právě takovou podobu, v jaké je známe.

Draci i psychedelie

Součástí studia budou například přednášky o dracích v západní literatuře, králi Artušovi, zobrazování žen ve středověku nebo také o psychedelii. Mezi studijními materiály budou i staré písemné zdroje, pocházející až ze 16. století.

Otevření oboru vítají i lidé, kteří se různými formami magie či okultismu zabývají i v současné době. „Vidím to jako skvělou příležitost pro další generace, aby mohly objevit své dědictví, svou kulturu a dozvědět se více o magii a historii světa. Je to šance, aby se lidé stali silnějšími,“ řekla agentuře AP Susanna Kirbyová, která se považuje za jasnovidku.

Harry Potter pomáhá Indii v boji s diskriminací a propagandou

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám