Hlavní obsah

Za rok uběhl rekordní množství maratonů, navštívil při tom desítky zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevšední způsob pro poznávání nových zemí a kultur si vybral dvaačtyřicetiletý Ben Pobjoy z kanadského Toronta. Během loňského roku navštívil takřka 70 zemí, v nichž uběhl celkem 242 maratonů. Aktuálně čeká na zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kanaďan v jistém bodě svého života došel podle svých slov do chvíle, kdy cítil silnou potřebu učinit razantní změnu. V srpnu roku 2022 opustil práci výkonného kreativního ředitele v reklamní společnosti a prodal takřka vše, co vlastnil.

„Pandemie mi ukázala, že svět se může kompletně změnit během jednoho týdne. Cítil jsem, že musím změnit priority a začít se věnovat věcem, které mě dělají šťastným, což je cestování a běh,“ řekl začátkem loňského roku pro rozhlasovou stanici CBC Metro Morning.

Přišel o zrak a uvažoval nad sebevraždou. Smysl života našel v dálkových bězích

Muži

Chtěl poznávat svět

Na dobrodružnou cestu se vydal vloni 1. ledna a během roku 2023 navštívil téměř 70 zemí, v nichž uběhl 242 maratonů. Běhal sám, bez přesně vytyčené trasy a oficiální cílové čáry. Jak prozradil serveru CBC News, jeho cílem nebylo závodit s ostatními, ale „přeměnit fyzickou aktivitu v kreativní pozorování světa z bezprostřední blízkosti“.

Během výzvy, kterou nazval Marathon Earth Challenge, se podíval do Severní i Jižní Ameriky, Evropy, Afriky, Asie či Karibiku. „Od Ulánbátaru s mrazivými teplotami okolo minus 20 stupňů Celsia s provizorním zimním vybavením až po snášení extrémní vlhkosti na Maltě bylo mé dobrodružství rozprostírající se po celém světě nezapomenutelným zážitkem,“ svěřil se Pobjoy.

„Běhání je pro mě nejlepší možný způsob, jak mluvit s lidmi a dokumentovat jejich životní podmínky. Ano, běhám maratony, ale mám s sebou kameru, fotím u toho a píšu. Během cesty jsem byl okraden, zažil jsem zemětřesení či politickou nestabilitu,“ sdělil.

„Každý den jsem bral jako dar a na jeho konci jsem byl smutný, že končí, neboť to bylo neuvěřitelné dobrodružství,“ dodal v rozhovoru pro kanadský kanál CP24 Pobjoy, jenž byl v průběhu celého roku sám a bez jakýchkoliv sponzorů. „Měl jsem 13kilogramový batoh se vším, co jsem potřeboval. Běhal jsem pomalu. Celá výzva mě vyšla asi na 38 tisíc dolarů (přes 850 tisíc korun),“ uvedl.

Světový rekord

Pobjoy svým počinem překonal světový rekord v mužské kategorii v nejvyšším počtu uběhnutých maratonů v jednom roce. Ten dosud držel s 239 maratony Američan Larry Macon. Na potvrzení rekordu zástupci z Guinnessovy knihy rekordů si ale ještě chvíli musí počkat.

„Může to trvat až 12 týdnů, tak snad to vyjde. U podobných projektů je ale důležitější cesta. Bylo by hezké mít oficiální potvrzení, které bych si mohl dát na ledničku, ale tak jako tak mám zážitky na celý život,“ uzavřel.

Z onkologického pacienta zlatým atletem. Díky dvěma transplantacím žije Miloš zase svobodně

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám