Hlavní obsah

Z popelářského mundúru do uniformy jedné z nejlepších univerzit na světě

Novinky, nčs

Život 24letého Američana Rehana Statona byl v útlém dětství v podstatě zcela běžný. Všechno se ale změnilo, když rodinu opustila Rehanova matka a otec zůstal na zajištění dvou synů sám. Oba synové pomáhali s rodinným rozpočtem a vzdělání šlo poněkud stranou. O to větší úspěch teď Rehan zažil. Byl přijat na Harvard - jednu z nejlepších univerzit na světě.

Foto: Profimedia.cz

Mladý muž bude studovat na Harvardu. Ilustrační foto

Článek

Až do osmi let zažíval Rehan se svým bratrem poměrně běžné dětství. V americkém Marylandu vyrůstali ve „vrstvě střední třídy”, navštěvovali dokonce soukromou školu, po odchodu matky z domu se však situace otočila o 180 stupňů.

Otec dvou synů musel mít stále dvě až tři práce, aby rodinu uživil. Změna se projevila na konci sedmé třídy i na prospěchu Rehana.

„Někdy jsme neměli co jíst, někdy nešla elektřina a táta byl neustále v práci,” vzpomíná na krušné chvíle mladý muž, jenž se závodně věnoval boxu.

Ze školy tou dobou přišel dopis, který doporučoval Rehana do speciální nápravné třídy. Jeho otec však v komunitním centru potkal leteckého inženýra, který jeho synovi nabídl zdarma doučování. Ještě tentýž rok skončil Rehan s vyznamenáním a učitel, který navrhoval chlapcovo přeřazení, se v dopise jeho otci osobně omluvil.

Sen řady malých kluků je ve skutečnosti ukrutná dřina

Muži

Rehan poté pokračoval ve slibně rozjeté boxerské kariéře, kterou přibrzdilo až vážné zranění ramene v 17 letech. V tu chvíli bylo jasné, že boxem se mladík po střední škole neuživí, narychlo se tak sháněl po možnosti studovat dál, což se ale nepovedlo.

„Skončil jsem tam, kde jsem zrovna neplánoval být. Začal jsem pracovat jako popelář, abych pomohl s rodinným rozpočtem,” říká Američan. V kolektivu si jeho spolupracovníci záhy uvědomili, že Rehan svoji profesi převyšuje a doporučovali mu, aby vzdělávání ještě nevzdával. Dokonce mu pomohli k seznámení se synem majitele firmy svážející odpad, který si mladíka vzal pod svá křídla.

Životní otočka

Dotyčný seznámil Rehana s profesorem na Bowie State University, který byl setkáním ohromen. Na vlastní zodpovědnost doporučil přijímací komisi, aby nabídla Rehanovi místo na univerzitě a mladík ještě tentýž rok zakončil s prospěchem „výborný”.

Kromě toho se stal následující rok prezidentem studentského spolku a rozhodl se, že svoji kariéru bude směřovat na právnickou školu. Přestoupil na University of Maryland a v roce 2018 ji úspěšně dokončil.

V dalším roce částečně pracoval v konzultantské firmě a připravoval se na právnické testy LSAT. Podal si rovněž přihlášky na několik univerzit a světe div se, byl přijat mimo jiné na Harvard, kam nastoupí na podzim letošního roku.

„Když se ohlédnu za sebe, myslím, že jsem vytěžil z minima maximum. Každá osobní prohra, které jsem čelil, mě nutila vystupovat z komfortní zóny. Naštěstí jsem měl po svém boku dostatečnou podporu, která mi pomohla všechno zvládnout,” skromně poznamenal Rehan, který tak během pár let vymění popelářský mundúr za uniformu s nápisem „Harvard” na hrudi.

Reklama

Výběr článků

Načítám