Hlavní obsah

Vzácný a nepoškozený výtisk Harryho Pottera se vydražil za miliony

Jeden z výtisků prvního vydání úvodního dílu ságy o Harrym Potterovi se na aukci v Anglii prodal za 80 tisíc liber (2,4 milionu Kč). Napsal o tom zpravodajský server BBC. Aukční síň Tennants původně předpokládala, že kniha v pevné vazbě se vydraží nanejvýš za 30 tisíc liber, nakonec ale o nepoškozený vzácný exemplář svedli kupci boj.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vůbec první román z pera spisovatelky J. K. Rowlingové nazvaný Harry Potter a kámen mudrců vyšel v roce 1997, nejdříve v pevné vazbě v nákladu 500 kusů. Z tohoto prvního vydání šlo 300 kusů do knihoven, což dělá ze zbylých knih ceněný sběratelský artikl. Pokud se prodává nepoškozený výtisk, šplhá se cena zpravidla velice vysoko.

Vojta Kotek roztočil první dabingový honorář s babičkou v mekáči

Podcasty a pořady

V prvním vydání knihy ze série o kamarádech ze školy čar a kouzel je ještě v tiráži autorka uvedena pod jménem Joanne Rowlingová. Nyní je spisovatelka díky celosvětovému úspěchu svých knih, kterých se prodaly stovky milionů výtisků, jednou z nejbohatších žen v Británii.

V aukci se loni prodal autorkou podepsaný výtisk prvního vydání Harryho Pottera a kamene mudrců za 125 000 liber (3,8 milionu Kč).

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám