Hlavní obsah

Vinaři z Bordeaux představí ročník 2013

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci bordeaux bijí na poplach, 12. ročník Audience Grand Cru Classé Bordeaux je již za rohem. Pražský hrad uvede 11.–12. února na třicet vinařů z věhlasné oblasti Bordeaux, kteří představí svá nejlepší vína ročníku 2013. Ta právě přicházejí na trh.

Foto: Profimedia.cz

Vysvitne pro ročník bordeaux 2013 nějaká naděje? To se fanoušci dobrého vína dozví velmi brzy.

Článek

Prezentace vín z více než 30 vinařství vyhlášené oblasti Bordeaux odstartuje 11. února jejich degustací v Rothmayerově sále Pražského hradu. Další dvě degustace se pak na témže místě konají o den později. Milovníci bordeaux mají tak příležitost pohovořit přímo se sklepmistry jednotlivých châteaux a dozvědět se informace, které na etiketě či v běžném obchodě nikdy nenajdou.

„Rok 2013 byl mimořádný z několika důvodů. Zcela výjimečná byla nepřízeň počasí nejprve během květenství a později při sklizni, kvůli čemuž byla v Bordeaux velmi nízká úroda,“ uvedla Diana Sixtová z Merlot d´Or, která akci pořádá.

Pro vína z Bordeaux je typická odrůda Cabernet Sauvignon, která se doplňuje Merlotem v různém poměru. A právě nepřízeň počasí se promítla zejména na odrůdě Merlot.

Propastné rozdíly

„V tomto ročníku proto najdeme vína s rekordním poměrem odrůdy Cabernet Sauvignon. Kvůli tomu jsou rozdíly ve výsledné kvalitě mezi jednotlivými vinařstvími propastné a je až neuvěřitelné, jak tradiční přístup a respekt k přírodě zvítězil nad moderním stylem, leckde v posledních letech prosazovaným. Mnohé jistě překvapí vysoká kvalita vín v tomto těžkém a mnohými odsuzovaném ročníku,“ prozradila Sixtová.

Mnozí však nad víny bordeaux přemýšlejí spíše v investičním duchu. Je zde ale mnoho specifik, která člověk musí brát v potaz.

„Pro představu, v Bordeaux je zhruba osm tisíc châteaux, která produkují vína. Pouze ale asi 70 z nich lze považovat za investiční. Z tohoto čísla se jich zhruba dvacítka objeví v Praze,“ zdůraznil majitel pořádající firmy Zlatko Míčka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám