Hlavní obsah

V Izraeli připravuje robot veganské burgery na míru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelský řetězec rychlého občerstvení nabízí veganský burger, který podle přání zákazníka připraví robot. Lidé si mohou vybrat poměr ingrediencí i způsob úpravy, napsala agentura AFP.

Foto: Steven Scheer, Reuters

Veganské burgery připravuje robot.

Článek

„Je to poprvé, co stroj sám dokáže připravit hamburger na míru,“ uvedla Racheli Vizmanová, šéfka izraelského start-upu SavorEat, který se specializuje na alternativy živočišných produktů.

Robotický kuchař je velký zhruba jako běžná trouba a může najednou připravit až tři burgery. Upečení nebo grilování jednoho trvá několik minut. K umístění hotového burgeru na housku i přidání dalších ingrediencí je ale už potřeba pomoc lidského kolegy.

V tokijské kavárně obsluhují roboti. Řídí je hendikepovaní

Cestování

Robot z různých ingrediencí včetně brambor, fazolí či cizrny připraví burger, který se svou texturou podobá opravdovému masu, uvádí Vizmanová. Zákazníci si pomocí aplikace vyberou množství veganského proteinu či tuku, velikost burgeru i tepelnou úpravu.

V Izraeli se k veganské dietě hlásí okolo pěti procent lidí. Místní trh s náhražkami masa je podle SavorEat podobně jako jinde ve světě na vzestupu.

Reklama

Výběr článků

Načítám