Hlavní obsah

V 95 letech se postavil na křídlo letadla a vznesl se do vzduchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ivor Button z anglického Cheltenhamu se v pětadevadesáti letech stal světovým rekordmanem. Jako nejstarší člověk se postavil na křídlo letadla, které se následně vzneslo do vzduchu. „Strach z letu jsem neměl, spíš jsem se bál, že mi bude zima,“ konstatoval usměvavý senior.

BEZ KOMENTÁŘE: V 95 letech se proletěl na křídle letadlaVideo: AP

 
Článek

Výkon, kterým se zapíše do Guinnessovy knihy rekordů, předvedl Button v první polovině dubna na letišti Staverton. Připoutaný ke křídlu letadla se vznesl do vzduchu a stal se tak nejstarším člověkem, kterému se to povedlo. O dva roky překonal devět let starý rekord krajana Toma Lackeyho.

Sedmnáctinásobný dědeček není v oblacích žádným nováčkem. Do letadla se podíval s rodiči už v roce 1932, tedy v době, kdy byl takový zážitek pro většinu smrtelníků nedostupný.

Obdivuhodnou sérii maratonů seniorovi nepřerušil ani koronavirus

Muži

„Když jsem druhý den přišel do školy, tak mi to nikdo bohužel nevěřil,” vzpomíná vdovec, jenž strachem z létání rozhodně netrpí.

Buttonovo dobrodružství navíc vyneslo peníze pro dobrou věc. Vybrané finanční prostředky dostane charitativní organizace Ataxia UK, která pomáhá lidem s onemocněním, které ovlivňuje zejména koordinaci pohybu, rovnováhu a řeč. Právě ataxií trpí někteří členové Buttonovy rodiny, uvedla agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám