Hlavní obsah

Ustál prohibici a ženám byl dlouho vstup zakázán. Nahlédněte do vyhlášeného baru

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otevřen byl už v roce 1865, přežil období prohibice a ženy jej mohly poprvé navštívit až více než sto let po otevření. Řeč je o newyorském baru McSorley's Old Ale House, který je označován za nejstarší irský bar v americké metropoli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bar McSorley's Old Ale House v New Yorku je i 100 let po prohibici stále v provozuVideo: MCSORLEY'S, AP

 
Článek

Irský emigrant John McSorley dlouhou dobu tvrdil, že jeho bar otevřel už v roce 1854, doložitelným rokem však zůstává až 1865. Podnik se snaží udržet si podobnou atmosféru jako před 165 lety. Nechybí tak mnoho dobových artefaktů včetně vzácných exemplářů, jakým jsou třeba pouta legendárního kouzelníka Houdiniho.

Ryze mužský bar přežil i období prohibice ve Spojených státech, která začala přesně před 100 lety a trvala až do roku 1933. McSorleyho bar byl jedním z těch, které zůstaly otevřeny. Tou dobou už se o provoz staral McSorley mladší, který podnik převzal po otcově smrti v roce 1910 a vedl jej do roku 1936, kdy hospodu prodal štamgastovi a bývalému policistovi Danielu O´Conellovi. Jeho rodina vedla bar do roku 1977, kdy jej koupil zatím poslední majitel Matthew Maher. Ten však tento týden podlehl rakovině a majitelkou se pravděpodobně stane jeho dcera, která v baru dlouhodobě obsluhovala.

Ženám nenaléváme

Když v roce 1969 navštívili McSorleyho dvě ženy, způsobilo to malý poprask. Obsluha dámy odmítla a případ se dostal až k soudu, který bar prohrál a bylo mu nařízeno, aby se ženy mohly stát právoplatnými hosty. Pro zajímavost – dámské toalety byly v baru zřízeny až o 16 let později.

Hraje do karet předsevzetím a kocovina nehrozí. V netradičním baru je šrumec

Muži

Za dobu existence se bar objevil i v několika filmech a navštívil ho nespočet významných osobností. Za zmínku stojí třeba bývalý prezident USA Abraham Lincoln, herec Dustin Hoffman či hokejisté New Yorku Rangers, kteří po zisku Stanley Cupu v roce 1994 bujaře slavili a pivo si nalévali přímo do poháru pro vítěze soutěže.

Změn je pramálo

Se změnami jsou ostatně u McSorleyho velmi opatrní. Tak například do roku 2011 byla uvnitř hospody kočka, která lovila myši, což bylo zakázáno až novým zákonem. V roce 2017 bylo poprvé za 50 let změněno menu, když byly do nabídky nově přidány hotdogy. Odmítnut byl i nápad na zřízení další pobočky.

Unikátní bar umožňuje vstup pouze jednočlenným skupinám

Muži

Drobné problémy se však nevyhnuly ani zajetému baru. V roce 2016 musel být provoz na týden přerušen z nařízení hygieny. Od té doby však k McSorleymu znovu míří žízniví hosté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám