Hlavní obsah

U obou pólů planety uplaval kilometr. K otužování přivedla Kladeňana zrada ve firmě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studená voda je podle něj jen modrá obrazovka. „Nemyslíte v ní vůbec na nic. Byl to pro mě restart,“ popisuje 54letý Kladeňan Filip Jícha, co ho „na stará kolena“ dovedlo k otužování. Vlastním příkladem k němu inspiroval celou rodinu. A letos v únoru se stal prvním Čechem, který uplaval kilometr u obou pólů planety, severního i jižního.

Foto: Jana Pechová, Novinky

Filip Jícha s dcerou Barborou v pelhřimovském rybníků Stráž.

Článek

V polovině minulé dekády se Filip Jícha starší dostal v podnikání do úzkých. Otec pětihlavé rodiny s hypotékou na dům hledal odpověď na to, jak řešit hrozící ztrátu firmy. O tu ho chtěl tehdy podle jeho slov připravit jeden z kolegů, stres mu pomohlo uvolnit právě otužování.

„Potkal jsem tehdy dávného kamaráda, a tak jsem se k němu připojil s tím, že po dlouhé době pokecáme. Jenže jsme přišli k rybníku a on se tam začal svlékat,“ směje se vzpomínce Jícha.

Otužilcem díky kamarádově bláznovství

Tehdy prý do vody ještě nevlezl, ale s kamarádem, kterého zařadil mezi „blázny“, přece jen pár slov o smyslu otužování prohodili. Aspoň tolik, aby byl červíček nasazen, a nakonec ho studená voda opravdu zlákala.

Český běžec je světovým rekordmanem. Překonal Wima Hofa

Muži

„Týden od týdne jsem si říkal – tentokrát už naposledy,“ přiznává dnes špičkový otužilec. Jako metu si pak stanovil ikonický prosincový Memoriál Alfréda Nikodéma, po kterém to zamýšlel definitivně zabalit. Došlo ale opět na slova kamaráda, který má jeho vášeň na svědomí.

„Říkal mi – budeš na vodě závislý. A dnes se naše dovolené řídí tím, kde je jaký rybník či jezero,“ přidal zimní plavec i postřeh o mnoha druzích vody, které se naučil rozlišovat.

Krize ale prý také měl. „Já nejsem plavec, jsem původem fotbalista, kterému kvůli četným operacím kloubů zůstalo plavání jako jediný sport, který může dělat. Plavat jsem se ale začal učit až před padesátkou, a když to neumíte, tak se s tím perete.“

Slova hýbají, příklady táhnou

Zálibou, která mu před lety dokázala pomoci i s „návratem do hry“ v profesi, postupně nakazil téměř celou rodinu. Na některých z četných mrazivých výkonů z posledních let se totiž podíleli manželka Markéta, dcera Barbora i nejstarší syn Filip. Ten už má za sebou La Manche; zdolal ho v devatenácti letech. Sedmnáctiletá Barbora se letos v únoru zúčastnila s otcem plavby na jižním pólu. Na rozdíl od bratra ale pravidelně závodit nehodlá, aspoň zatím.

„Syn rychle vyrostl a začaly se mu trhat podkolenní šlachy. Hrál tenis a doktoři mu ze dne na den zakázali dělat i obyčejné dřepy. Dva roky se trápil, a tak jsem mu jednou řekl, ať jde se mnou. Když zjistil, že mu studená voda dělá dobře, doktoři mu to posvětili,“ popisuje otec Jícha moment nástupu další generace. Právě přes syna se od otužování dostal i k závodění.

„Rodiče dnešních mladých to mají těžké, sociální sítě a počítačové hry jsou obrovský soupeř. Budu-li ale ležet na kanapi s lahváčem, tak je určitě nepřesvědčím,“ zastává Filip Jícha názor, že slova hýbají, ale příklady táhnou. V případě muže, jehož výkony světových parametrů čerstvě doplnila i tuzemská rekordová databanka v Pelhřimově, to platí dvojnásob. Lidí, kteří dokázali zdolat v plavkách v ledové vodě Arktidy a Antarktidy měřený kilometr, je na celém světě jen třináct.

Dobrodružství v chladných koutech světa

„Lidský organismus, respektive střední ucho, je stavěný na teploty, které jsou v plusu. Jakmile se dostane do minusu, tekutina ve středním uchu začíná tuhnout a pro mozek jsou to vlastně chybné informace. Podchlazení přichází naráz, nemáte žádné symptomy, stále se cítíte báječně. Ale jak dostáváte chybné informace, můžete začít dýchat vodu, můžete mít pocit, že plavete nahoru, přitom plavete dolů. Jsou to vlastně hrozně nebezpečné věci, které přicházejí najednou,“ upozorňuje Jícha na nebezpečí plavání v extrémních podmínkách.

Polka strávila tři hodiny v ledu a stanovila světový rekord

Muži

Přesto zvládl v Severním ledovém oceánu uplavat kilometr stejně jako před měsícem u Antarktidy. Zatímco u Špicberků plavala vedle syna Filipa i jeho žena Markéta, oba 250 metrů, u jižního pólu se místo matky do vody odhodlala dcera Barbora, předtím otužováním prakticky nedotčená. Na výpravu se spolu s otcem a bratrem vydala původně jen jako doprovod, ale neodolala povzbuzování organizátorů expedice.

„Prý za celou dobu nebyl na expedicích nikdo, kdo by do té vody nevlezl, tak ji takovým způsobem nahecovali a namotivovali, že se rozhodla, že bude plavat taky,“ říká Jícha. Zvládla 50 metrů, její starší bratr, který loni jako devatenáctiletý přeplaval Lamanšský průliv, uplaval 250 metrů.

Otec rodiny otužování doporučuje, i když by si lidé měli uvědomit, že s každou novou sezonou budou začínat skoro od nuly. „Je nutno říct, že nejste otužilcem nebo zimním plavcem na celý život. Každý rok musíte najít motivaci do té studené vody začít lézt. Sice už víte, co to s vámi udělá, ale ta odolnost se musí neustále obnovovat. Je to dovednost, kterou když nebudete trénovat, tak o ni přijdete,“ uzavírá Jícha.

Výkony Jíchovy rodiny

Arktida

  • Filip Jícha st. z Kladna uplaval volným způsobem 1000 m za 21:07,09 min v mořské vodě o teplotě -1 °C při venkovní teplotě -15,9 °C.
  • Filip Jícha ml. z Kladna jako 18letý uplaval volným způsobem 250 m za 3:58,09 min v mořské vodě o teplotě -1 °C při venkovní teplotě -15,9 °C.
  • Filip Jícha st., Filip Jícha ml. a Markéta Jíchová (manželka Filipa Jíchy st.) uplavali volným způsobem dohromady (v součtu vzdáleností a časů) 1500 m za 31:22,99 min v mořské vodě o teplotě -1 °C při venkovní teplotě -15,9 °C.

Antarktida

  • Filip Jícha st. uplaval volným způsobem 1000 m za 22:20,01 min v mořské vodě o teplotě 1 °C při venkovní teplotě 2,6 °C.
  • Filip Jícha ml. uplaval volným způsobem 250 m za 3:58,95 min v mořské vodě o teplotě 0 °C při venkovní teplotě 0 °C.
  • Filip Jícha st., Filip Jícha ml. a Barbora Jíchová (dcera Filipa Jíchy st.) uplavali volným způsobem dohromady 1300 m za 29:01,38 min v mořské vodě o teplotě 0,0 až 1,0 °C při venkovní teplotě 0,0 až 2,6 °C.

Rekordy

  • Filip Jícha st. se stal jediným Čechem, který plaval na obou pólech naší planety v oblastech za polárním kruhem měřený kilometr a jedním z 12 lidí na světě, kterým se to podařilo. Rovněž jako první český plavec překonal kanál Beagle mezi Chile a Argentinou. Dne 16. února 2024 uplaval vzdálenost 1626 m v čase 37:14 min při průměrné teplotě vody 7,5 °C.
  • Filip Jícha ml. se stal nejmladším Čechem, který plaval oficiálně měřené tratě na obou pólech naší planety.
  • Rodina Jíchova se stala jedinou českou rodinou, která plavala oficiální měřené tratě na obou pólech naší planety.

Své výkony absolvovali oblečeni pouze v klasických plavkách, bez neoprenu nebo jiných pomůcek, v rámci závodů pořádaných International Ice Swimming Association v roce 2022 (sever) a v únoru 2024 (jih). Rekordy byly zapsány do České databanky rekordů.

Zdroj: Agentura Dobrý den

Každý člověk je biohacker. Nejlepší lék na depresi je otužování, říká kouč Mattuš

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám