Hlavní obsah

Truhlář z Ostravy vyrábí netradiční hudební nástroje

Zhruba před deseti lety se dnes čtyřiačtyřicetiletý Ostravák Filip Jantula nadchl pro výrobu drobných dřevěných hudebních nástrojů a dnes je vyrábí svépomocí. „K perkusním nástrojům jsem se dostal tak, že jsem chodil hrát s kamarády do čajoven. Postupně jsem se seznamoval s různými domorodými nástroji: od šamanských bubnů až po chřestidla, dešťové hole či australské didgeridoo. V jednu dobu jsme měli dokonce i kapelu Hudba v těle a skládali jsme si vlastní muziku,“ usmívá se.

Foto: Archiv Filipa Jantuly

Filip Jantula nachází materiál na výrobu hudebních nástrojů v přírodě. Tam také rád tráví volný čas

Článek

Seznámení s domorodými nástroji

„Na živnost funguji od roku 2015. Vyučil jsem se jako truhlář pro výrobu nábytku a dřevěných konstrukcí. Pak jsem šel na nástavbu a udělal jsem si maturitu z oboru podnikání. Po škole jsem se věnoval truhlařině, hlavně tedy výrobě nábytku, a dalším pracím, které mě zavedly tam, kde jsem nyní,“ zavzpomínal Filip Jantula s tím, že nakonec se rozhodl být pánem svého času a věnovat se tomu, co ho baví.

Foto: Archiv Filipa Jantuly

Své výtvory Filip Jantula představuje i na různých jarmarcích a festivalech

„Mám i kamaráda, který se zabývá výrobou dechových nástrojů, takže to mám s kým konzultovat. Navíc jsem své koupené nástroje rozdal, potřeboval jsem nové.“ A tak pod jeho rukama začala vznikat různě velká chřestidla: ořechová na provázcích i na klacíku, další z pistáciových slupek, ale i dutá z černého bezu plněná různými druhy kamínků, pecek či rolniček. Tvoří i ozvučená dřívka, hmatky a dětské hračky.

Materiál z českých lesů

Jantula vyrábí také dešťové hole, australské čaringy, po česku bzučáky, ale i dřevěné xylofony. Materiál převážně nachází v českých lesích. „Na tělo xylofonů používám javor, ten vydrží a je tvrdý. Na ozvučené dřevěné kameny xylofonů využívám houževnatý jasan. Dá se vzít i třešeň a hrušeň. Zkouším i jiné materiály a jejich kombinace,“ líčí Jantula, který se nedávno s rodinou přestěhoval z Ostravy do Rožnova pod Radhoštěm.

Foto: Archiv Filipa Jantuly

Perkusové hudební nástroje, které vyrábí Filip Jantula

„Ale do Ostravy se stále rádi vracíme. Míváme tu různé akce, ale i jinde po Česku. Pořádáme workshopy s mými vyrobenými hudebními nástroji ve školách a školkách. Svou tvorbu představuje i na jarmarcích a festivalech. V Ostravě například na Festivalu v ulicích či na festivalu mezinárodního cirkusu Cirkulum,“ doplnil.

Čarozvuk, jak svoji výrobnu hudebních nástrojů nazývá, lidé najdou i na sociální síti Facebook a také si mohou nástroje objednat přímo na zakázku přes e-mail či telefonicky.

Nejlepší bagetu v Paříži dělá pekař ze Srí Lanky

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám