Hlavní obsah

Stroje na smrt. Modelář vytvořil makety vozů podle návrhů Leonarda da Vinciho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Bojové vozy Leonarda da Vinciho tažené koňmi měly v řadách nepřátel rozsévat smrt. Hrůza při pohledu na obří rotující srpy a palcáty plné ostnů měla přeživší naplnit hrůzou natolik, že by se rozutekli. Přestože mistr Leonardo, jeden z nejslavnějších umělců a vynálezců všech dob, vymyslel desítky válečných strojů, většina zůstala jen na papíře. Modelář Miroslav Mužík nyní podle nich vytvořil makety bojových vozů.

Foto: archiv Leonardovy stroje

Funkční maketa jednoho z Leonardových bojových vozů. Pohyb z kol roztáčí vrtuli na voze s palcáty plnými ostnů.

Článek

K vidění budou od půlky května v expozici Leonardovy stroje, kterou Mužík provozuje v sousedství slavné kapucínské hrobky v centru Brna. V jeho stálé výstavě je k vidění již 90 modelů da Vinciho výtvorů.

Vynálezce: Leonardo da Vinci promluví hlasem Jiřího Korna

Kultura

Mužík je sice původní profesí frézař, je ale jedním z mála lidí na světě, který v da Vinciho výkresech umí číst. Dostal za to dokonce Čestné uznání od Asociace strojních inženýrů ČR.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Modelář Miroslav Mužík s medailí zachycující Leonarda da Vinciho. Mužík už vyrobil podle jeho kreseb 90 funkčních maket strojů.

Srpy na kosení nepřátel

Asi více si váží jejich respektu. Jen málokdo dokáže, jako on, odhalit v da Vinciho výkresech chyby. Mistr Leonardo je dělal záměrně, a to jako ochranu před zástupy těch, kteří by chtěli jeho vynálezy zneužít. Aby vše fungovalo, musí se při stavbě strojů odhalit na kresbách záměrné konstrukční chyby. Je nesmírně složité vypočítat si i délku jednotlivých součástek.

Bojové vozy jsou děsivé, ale po technické stránce krásné.
Miroslav Mužík, modelář Leonardovy stroje

„Bojové vozy jsou děsivé, ale po technické stránce krásné. Da Vinci na nich přenáší pohyb z kol přes jednoduchý kolíkový převod do horní části vozu, kde je něco jako rotující vrtule se srpy a palcáty. Všechno je to tak jednoduché, a přitom tak chytré,“ doplnil modelář.

Foto: archiv Leonardovy stroje

Da Vinciho kresba, podle níž je Mužík schopen vytvořit funkční model namalovaného stroje. Musí si vypočítat rozměry součástek, a to velmi přesně, protože jinak by model nefungoval.

U strojů je podle něj vidět, jak da Vinci neustále vylepšoval vlastní návrhy. Podle těch prvních vozy za sebou táhli koně. V dalších projektech koně již chránil, umístil je doprostřed povozu nebo až za něj. „Rozhodně je dobře, že se vozy nikdy nevyužily,“ zdůraznil Mužík. Výroba každého z modelů mu trvá dny. Nejnáročnější je prý výpočet velikosti jednotlivých součástek.

Modely jako učební pomůcky

Geniální mistr Leonardo da Vinci po sobě zanechal zhruba 350 nákresů nejrůznějších strojů. V mnoha ohledech předběhl dobu. Mezi jeho návrhy jsou vznášedla, tedy předchůdci vrtulníků, předchůdci ponorek i tanků. Jeho chápání mechaniky bylo podle odborníků revoluční.

Foto: archiv Leonardovy stroje

Maketa jednoho z da Vinciho bojových vozů. Srpy by se prosekaly zástupy nepřátel.

Da Vinci psal záznamy o svých vynálezech zrcadlově, tedy zašifrovaně. Netoužil po tom, aby se dělaly hromadně. Jeho výkresy jsou v podstatě hlavolamy. Mužík se s nimi baví sedm let. Sestavení každého stroje, od chodícího lva přes krokoměr podobající se trakaři, mechanismy na čištění vodních kanálů až po da Vinciho jízdní kolo, je pro modeláře výzvou.

Do expozice Leonardovy stroje nechodí jen děti a turisté, ale i budoucí inženýři. Hra s modely, které se podivně točí, kroutí a nadnášejí, je totiž názorně učí pochopit základy mechaniky.

Miliardář koupil milánskou vinici, která patřila da Vincimu. Veřejnosti ji zavřel na neurčito

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Leonardovy stroje

Reklama

Výběr článků

Načítám