Hlavní obsah

Steak z 3D tiskárny masožrouty neohromí

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně byl mimo novinky z oblasti mobilních technologií k vidění třeba i start-up mířící do světa gastronomie. Předvedl tam veganskou náhražku hovězího steaku, který vytiskne 3D tiskárna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Barceloně představili veganský steak z 3D tiskárnyVideo: Reuters

 
Článek

Alternativ k běžnému masu se objevilo v posledních letech hned několik. Vícero firem už uvedlo na trh bezmasé burgery vytvářené z rostlinných náhražek. Své místo na slunci se snaží vydobýt i steak, který „vyrostl“ v laboratoři.

Start-up s názvem Nova Meat na to jde ještě trochu jinak. K vytvoření steaku z rostlinné náhražky masa totiž používá moderní technologii 3D tisku.

„Vytvořili jsme první rostlinný biftek z 3D tiskárny. Skládá se mimo jiné z rýžového proteinu, hrachového proteinu nebo z řasových vláken, které mícháme dohromady jako alternativu k masu, která má stejnou strukturu,“ uvedl pro agenturu Reuters zakladatel firmy Guiseppe Scionti.

Na první pohled je ale patrné, že minimálně vizuálně má novinka k masu opravdu daleko. Scionti také přiznává, že se ještě nejedná o finální produkt a že kromě vzhledu je potřeba zapracovat i na chuti. Otázkou je i rychlost přípravy, protože vytisknout tenký plátek, který je k vidění ve videu u článku, trvalo 10 minut.

Mladý podnikatel se teď snaží sehnat další peníze na vývoj. Pokud se mu to podaří, dokončení jeho projektu je prý jen otázkou času. Steak by pak podle něj vypadal a chutnal úplně stejně jako opravdové hovězí.

Scionti předpokládá, že komerčně jeho nápad jako první využijí restaurace. Doufá ale, že vznikne i verze pro domácnosti. Kromě toho už má v hlavě i náhražky steaků z kuřete a tuňáka.

Anketa

Ochutnali byste veganskou náhražku masa z 3D tiskárny?
Ano
52,4 %
Ne
47,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám