Hlavní obsah

Rum s doutníkem je passé. Zkuste ho kombinovat se sýry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes 80 procent našeho chuťového zážitku určuje vůně, dalších 20 procent obstarají další smysly. Vychutnávat si sklenku rumu s doutníkem je požitek, který stojí za vyzkoušení. O jedinečnosti jeho párování s čokoládou se už mnozí také přesvědčili. Naprostou novinkou ve světě rumů jsou však sýry. Ano, kombinace rumu s mozzarellou zní zvláštně, možná vás však příjemně překvapí.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Rum v kombinaci se sýrem

Článek

Víno, kvalitní sýr, ořechy a hrozny je kombinace, která se stala klasikou na mnoha romantických večeřích. Rum do této kombinace ale tolik nezapadá. Ovšem jen na první pohled.

K popisu chuti rumů slouží 14 hlavních typů vůní, v jejichž rámci se dále určuje celkem 70 bližších deskriptorů. Zajímavé je, že běžná populace obvykle vnímá pouze tři nejvýraznější deskriptory, které se nacházejí v profilu daného produktu.

Kombinaci rumu a vybraných sýrů představila na oslavě svého 150. výročí značka Matusalem.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Rum se sýrem

Vhodný protějšek připravil vybraným rumům šéfkuchař jedné z pražských restaurací Vladimír Vaníček.

„Pro dokonalé párování je důležité, aby se klíčové vůně produktu a ingrediencí, ze kterých je pokrm určený k párování připraven, shodovaly. Z databáze více než deseti tisíc ingrediencí byly vybrány v rámci výzkumu ty, které se k rumům dokonale hodí,“ vysvětlil.

Denně ochutná drobná dáma několik vzorků rumu, respekt získává už 30 let

Muži

Výrazná mozzarella by podle šéfkuchaře měla v kombinaci s rumem Gran Reserva 15 nadchnout i toho největšího labužníka.

„Mimořádné souznění vznikne i ve spojení s delikátním, dlouhozrajícím extra tvrdým sýrem Parmigiano Reggiano vyráběným podle italských tradic. Právě ten dokáže skvěle umocnit nevšední zážitek z vyzrálého rumu,“ doplnil šéfkuchař.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Rum se sýrem

Se „starším bráchou,“ destilátem Gran Reserva 23, si podle Vaníčka bude rozumět švýcarský sýr Gruyère s ovocnou a ořechovou chutí.

„Chybu neuděláte, když si sklenku s třiadvacetiletým rumem dopřejete k nejjemnějšímu z modro-plísňových sýrů, Fourme d'Ambert, který je považován za jeden z nejstarších francouzských sýrů,“ vysvětlil šéfkuchař.

Chuť venezuelskému rumu dávají i ženy

Muži

Pro kombinaci se sýry jsou podle šéfkuchaře ideální rumy, v kterých převládá aroma karamelu, čokolády, ovoce, květin i lehká vůně vanilky a oříšků.

Ideálním doplňkem k sýrům jsou prý kanapky s tatarákem z červené řepy nebo uzeným kachním prsem.

Anketa

Láká vás zkombinovat rum se sýrem?
Ano
71,4 %
Ne
28,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 91 čtenářů.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Rumy, Sýry

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám