Hlavní obsah

První díl Clarksonovy The Grand Tour je venku. A Top Gear bledne závistí

Očekávání byla vskutku veliká. Na rozdíl od většiny podobných případů se dá ale říci, že v tomto případě byla naplněna. Amazon Prime v pátek vydal první díl nového automobilového pořadu The Grand Tour, který uvádí bývalé hvězdy pořadu Top Gear. Ač pořad zatím není oficiálně dostupný v ČR, už nyní je jasné, že se mají fandové starého Top Gearu nač těšit. Amazon Prime by měl v ČR začít fungovat v průběhu prosince.

Foto: Profimedia.cz

Moderátor a producent Jeremy Clarkson

Článek

Dojemný úvod úvodního dílu jasně zobrazuje Clarksonův vyhazov z BBC a posmutnělý odlet do Spojených států, kde ovšem populární moderátor velmi rychle opět získává chuť do života a jízdy v rychlých autech. Už jen první čtyři minuty pořadu, kdy se ke Clarksonovi připojí i James May a Richard Hammond, jsou doslova monumentální a je z nich jasné, že Amazon na pořadu nehodlá ani v nejmenším šetřit.

The Grand Tour : Trailer II

Clarkson si hned v úvodu neodpustil několik pořádných rýpnutí do svého bývalého zaměstnavatele. Vyjma toho, že kapela Hothouse Flowers hraje na začátek pořadu song I Can See Clearly Now, kde je část textu „Pryč jsou temné oblaky, které mě zaslepovaly”, tak mnoho narážek bylo značně přímočařejších.

Objevila se třeba poznámka směrem k celebritám, které by mohly jezdit na čas na závodním okruhu, což však všichni tři (logicky) společně zavrhli. Přesto by se však v dalších dílech měl jakýsi systém porovnávání jejich schopností objevit. Zaznělo také, že Clarkson nikdy nebyl vyhozen, i to, že když má teď pořad na internetu, tak ho nevyhodí, i kdyby uspokojoval koně. Silný kalibr na začátek.

Řidič NASCAR místo Stiga

Krátce poté, co Clarkson představil záběry z nadcházející první série, ukázal i nové studio, které se bude s týmem pohybovat z místa na místo, a z trojice moderátorů se tak stanou nomádi. No ono zaznělo i něco trochu kontroverznějšího, ale netřeba prozrazovat všechno. Model studia uvnitř stanu pak působí velmi podobně jako studio, ve kterém trojice fungovala v Top Gearu, a pokud stihne Amazon série žalob, toto by mohl být jeden z důvodů.

Nová trať se nazývá Eboladrome. Důvod? Její tvar z ptačí perspektivy velmi nápadně připomíná tvar viru ebola. Nachází se ve Velké Británii a má několik úsměvných úskalí, která z ní mají dělat výrazně náročnější trať, než byla ta v Top Gearu.

Samozřejmě chybí Stig. Takže v The Grand Tour do role zkušebního jezdce obsadili tvář, která bude tentokrát známá, čímž by se mohl tým ubránit jedné z možných žalob. Řidičem bude americký automobilový závodník ze série NASCAR Mike Skinner, kterého budou Clarkson a spol. nazývat jednoduše „Američan”.

Filmový dojem

Struktura pořadu je pak podobná tomu, na co jsou diváci zvyklí z Top Gearu. A co také vymýšlet jiného – reportáže střídají vstupy ze studia, kde se trojice moderátorů ani trochu nebojí utahovat si ze země, kde právě vysílají. V prvním díle z Američanů. Neopomenuli však ani šanci rýpnout si do vozů typu pick-up, přístupu značky Ferrari či třeba do Volkswagenu. Vlastně skoro do všeho, co se nachomýtlo. Svoboda vyjadřování z prvního dílu doslova čiší.

Pokud je nutné něco po prvním dílu pochválit, pak je to kamera. Pokud jste měli za to, že je v Top Gearu skvělá, pak budete z Grand Tour doslova nadšení. V mnoha chvílích máte totiž pocit, že se díváte spíše na film než na pořad o autech. Takové Rychle a zběsile – jen lépe natočené a zábavné. Zkrátka, pokud něco první díl nového automobilového pořadu ukázal, tak to, že zábavný a nabušený automobilový pořad nedělá jeho název, ale tým, který za jeho tvorbou stojí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám