Hlavní obsah

Před 45 lety vyrobil několik dřevěných loděk. Živí ho dodnes

Novinky, Jakub Kynčl (Millstatt)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Millstatt

Korutanské jezero Millstätter See v ranních hodinách připomíná jedno obrovské zrcadlo. Jeho klidná hladina umožňuje nahlédnout do světa kouzelných odrazů ve chvílích, kdy se okolí jezera teprve pomalu probouzí do nového dne. Gottlieb Strobl však se vstáváním problém nemá. Toto jezero je jeho život a on si velmi dobře uvědomuje, v jakou denní dobu je nejkrásnější.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Gottlieb Strobl je na svůj věk neskutečně vitální. Také žije na jednom z nejčistších míst v Evropě.

Článek

První pohled na loďky na jezeře Millstätter See nenechá nikoho na pochybách - to nejsou loďky koupené v obchodě. Kvalitní ruční práce z nich září na dálku. Stáří byste jim pravidelně tipnuli jen na několik let. Tím byste jejich stvořiteli, Gottliebu Stroblovi, velmi zalichotili. Lodě jsou totiž 40 až 45 let staré.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Půl století staré loďky stále brázdí jezero.

„Jsou převážně z modřínů z místních lesů, ale když se lépe podíváte, tak tu objevíte i loď z mahagonu. Když jsem se tomuto řemeslu učil, tak byla právě éra stavění dřevěných lodí z modřínů. Poté přišly do módy plastové lodě a moje obživa byla pryč. Nikdo neměl už zájem o dřevěné. Všichni chtěli jen plastové,” zavzpomínal na nepěkné chvíle Strobl.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Gottlieb Strobl vesluje na jezeře, kde strávil celý svůj život.

Když jsem se začal zajímat, jak dlouho taková modřínová loď vydrží, Gottlieb jakoby ožil. „Všechno to je o výběru materiálu. Když šetříte nebo se o loď nestaráte dobře, tak je za pár let v hrozivém stavu. Když ale vybíráte to nejlepší možné dřevo, loď stavíte s láskou a následně se o ni také dobře staráte, opravujete různé maličkosti, tak vám vydrží i 60 let,” tvrdí Strobl, který lodě samozřejmě každý rok zazimovává.

Vrátily se do módy

A doba se naštěstí pro Strobla změnila. Počátkem 21. století se totiž lidé začali vracet ke kořenům a začali mít zájem projet se na Milsttäter See na klasických romantických dřevěných loďkách. A on měl rázem postaráno o příjemnou práci na penzi. Pečuje o své lodě jako o děti a pronajímá je turistům i místním za osm eur na hodinu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Gottlieb Strobl

Gottlieb pořádá dvakrát týdně výpravu na loďkách kolem jezera pro hosty, kteří bydlí v regionu, zcela zdarma. Kraj kolem jezera miluje a ví o něm bez nadsázky snad všechno. Angličtinou sice nedisponuje, ale pohodové chvíle si s ním užije i člověk, který umí německy jen zcela základně. Gottlieb totiž do značné míry vypráví gesty a neustále ukazuje na ta nejzajímavější místa, která můžete spatřit. Těžko si mohl přát na důchod příhodnější práci. Pomohla mu k ní však jeho píle a šikovné ruce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám