Hlavní obsah

Pivo s příchutí manga či slaného karamelu, v Praze probíhá festival létajících pivovarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha 7

Již potřetí hostí pražská Holešovická tržnice festival létajících pivovarů s názvem Nomad Beer Festival. Cílem je veřejnosti představit piva od pivovarů, které nemají své zázemí a technologie si momentálně půjčují od větších výrobců. Na akci do metropole dorazili sládci z celé republiky.

Nomad Beer FestivalVideo: Novinky

 
Článek

„Jsou tady takzvané létající pivovary. Létající pivovar je ten, který vyrábí pivo jako host u kamenného pivovaru. To znamená, že má všechno kromě takzvaného železa. To je ta technologie, která je potřeba pro výrobu piva. On má proceduru, myšlenku, zpravidla vlastního sládka, design, ale nemá ho kde uvařit,“ vysvětlil ředitel festivalu Jiří Sedláček.

Tyto pivovary mají ale výhled, že by se z nich v budoucnu staly tzv. přistavší pivovary, už nebudou létající. To se u mnoha pivovarů už stalo. Dnes jsou z nich kamenné pivovary s obrovským renomé. Akce tak funguje jako zkouška, zda piva chutnají a vyplatí se investovat peníze do provozu.

Foto: Novinky

Letos se očekává rekordní účast

Festival měl v Česku premiéru v roce 2021. Dorazilo na něj přes 2500 lidí, loni už to byly tři tisíce a letos očekávají organizátoři ještě větší účast.

„Od roku 2012 podporujeme minipivovary prostřednictvím festivalů Pivo na Náplavce a Pivo v Tržnici. Příležitost měly dosud jen ty ‚kamenné‘. Před dvěma lety jsme chtěli dát šanci také těm ‚létajícím‘. A hned první ročník měl u lidí velký úspěch. Díky nově otevřené lávce spojující Karlín a Holešovice si slibujeme, že by mohla být návštěvnost letošního ročníku rekordní,“ uvedl Jiří Sedláček.

Vstup na festival s možností degustace piv je podmíněn koupí 0,3l skleněného džbánku za 100 korun, pro seniory za 80.

Kočovné pivovary

Hlavní místo jsou na festivalu kočovné pivovary, dorazily ty už zavedené i nově vzniklé a představují své nejlepší produkty a zajímavosti – od klasických piv českého typu až po ta čajová. Festivalu se účastní 25 pivovarů a prezentují se nejen stálice české ‚nomádí´ scény, ale i ty zatím méně známé.

Foto: Novinky

Lidé mohou hlasovat pro tři nejlepší pivovary

Pivovary nabízí samozřejmě tradiční ležáky, dále svrchně kvašená piva jako letní ALE, ale i IPA, APA i takzvané kyseláče.

„Festival nabízí i rozmanité chutě zlatavého moku. K ochutnání je například pivo s příchutí manga, malinový kyseláč, slaný karamel či bylinkový ALE se šalvějí a meduňkou, česko-japonské „čajové pivo“ Sakuráč anebo chlebový ležák pivovaru Chlebák a mnoho dalšího,“ popsal Jiří Sedláček.

„K pivu jídlo patří“

Na místě nechybí ani stánky s občerstvením a pochutinami k pivu. „K pivu dobré jídlo patří, proto bude součástí akce i množství gastronomie vhodné k pivu. Zahnat hlad mohou návštěvníci ve 12 stáncích, domácí hranolky, slovenské lokše, burgery, tortilly, kuřecí křídla a stripsy, wrapy, quesaddily, trhaný hovězí krk, masové koule, vepřový, kuřecí a jehněčí šašlik, grilované klobásy, špekáčky a chléb se sádlem anebo francouzské sýry a uzeniny,“ vyjmenoval Jiří Sedláček.

Foto: Novinky

Nomad Beer Festival

„Součástí našich festivalů je vždy živá hudba a nebude tomu jinak ani letos. Oba festivalové dny zahájí DJ Brunno Kässe (Tawatt Djs). V sobotu se mohou lidé těšit na bluegrass-country formaci Sunny side a nakonec na Sbor břežanských kastrátů.

Anketa

Láká vás ochutnat pivo z malých, méně známých pivovarů?
Ano
78,4 %
Některá piva jsem již ochutnal/a
8,9 %
Mám raději piva z velkých pivovarů
3,5 %
Neláká mě to
9,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 370 čtenářů.

Jihočeši lákají turisty na pivní stezky

Cestování

Lékaři k vedrům: Pozor na pivo i šoky z klimatizace

Domácí

Může se vám hodit na Firmy.cz: Pivovary, Minipivovary, Prodej piva

Reklama

Výběr článků

Načítám