Hlavní obsah

Jihočeši lákají turisty na pivní stezky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihočeská centrála cestovního ruchu i destinační managementy na jihu Čech lákají v této sezoně turisty také na pivní stezky. Cílem je propagace regionu a především minipivovarů, které pokračují v tradici vaření piva na jihu Čech.

Foto: Profimedia.cz

V jižních Čechách se turisté mohou vydat na pivní putování (ilustrační foto).

Článek

Minulý týden představil destinační management Českobudějovicko – Hlubocko limitovanou edici speciálu Budějčák, který uvařili sládkové Výzkumného a výukového minipivovaru Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

„Uvařili jsme dvousetlitrovou várku speciálu Budějčák, který bude sloužit k podpoře cestovního ruchu. Minipivovar zemědělské fakulty je jedním z jedenácti minipivovarů na Pivní stezce Budějovicko. Tam zveme všechny na piva, která vznikají právě v těchto malých varnách, jsou to piva zajímavá a autentická,“ sdělil Právu Vojen Smíšek z destinačního managementu Českobudějovicko – Hlubocko.

Dále upozornil, že Budějčák je ležák ze tří druhů australského a novozélandského chmele. „Má svěží citrusové aroma s letním osvěžujícím nádechem. Pivo bude k dostání v informačních centrech v Hluboké nad Vltavou, v Týně nad Vltavou a v Českých Budějovicích a čepované bude ve studentském klubu Kampa,“ vysvětlil Smíšek.

Hlubocké ferraty přilákají ročně tisíce turistů

Cestování

Obrazit všechny dá práci

Cílem nového ležáku je větší propagace Pivní stezky Budějovicko. „Pivní stezky jsou projektem Jihočeské centrály cestovního ruchu a my jsme se rozhodli, že budeme v letošní sezoně naši Pivní stezku Budějovicko více propagovat,“ doplnil Smíšek.

V Pivní stezce Budějovicko je kromě minipivovaru fakulty zemědělské a technologické také Minipivovar Kněžínek, Minipivovar Krajinská 27, Pivovar Hluboká, Minipivovar Beeránek, Rodinný pivovar Bukovar, Vltavotýnský pivovar, Pivovarský dvůr Lipan a Pivovar Solnice. Do stezky pak samozřejmě patří i Budějovický Budvar a Pivovar Samson.

Obrazit všechny pivovary ze stezky je náročné i pro zkušeného a vytrvalého pivaře, ale může si jednotlivé zastávky rozdělit na výlety a třeba se vydat za poznáním jednotlivých druhů piv i po jednom. Podle Terezy Procházkové z Jihočeské centrály cestovního ruchu je o pivní stezky na jihu Čech dlouhodobě zájem.

„Pivní stezky jsou určitě populární už několik let. Vzniká i celá řada nových minipivovarů, takže se věnujeme i aktualizaci seznamů minipivovarů na stránkách www.jiznicechy.cz. Oblíbené pivní stezky jsou například i v Toulavě nebo na Písecku,“ konstatovala. Doplnila, že například na Pivní stezce Toulava sbírají turisté razítka, a když obrazí určitý počet pivovarů, dostanou originální půllitr. „O tyto akce je velký zájem,“ dodala Procházková.

Jižní Čechy se chlubí cyklostezkami

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám