Hlavní obsah

Osm milionů kilometrů bez jediné nehody. Tak vypadá ukázkový řidič kamionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S větrem bez nehod se honí Tim Dean po silnicích již pětatřicet let, během své úctyhodné kariéry dokázal najet v přepočtu přes osm milionů kilometrů (pět milionů mil). Jedná se o teprve druhého člověka v historii americké společnosti Werner Enterprises, kterému se podařilo dosáhnout tohoto mimořádného úspěchu.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„Životní milníky se z ničeho nic po čase vynoří, ale já nevidím dlouhodobé cíle. Zaměřuji se na věci tady a teď, abych každou následující míli zvládl projet bezpečně,“ konstatoval pokorně 59letý profesionální řidič pro Fox News.

Dean vyrůstal ve městě Omaha v americké Nebrasce. Už jako malý kluk pozoroval kamiony a představoval si nejrůznější cíle jejich cest.

„Po 35 letech na silnici se stále koukám kolem sebe a vidím všude náklaďáky, které doručují zboží napříč celou zemí. Všechno, co vidíte kolem sebe, bylo doručeno kamionem. Jsem poctěn, že toho můžu být součástí, je to dar.“

V průběhu Timovy pracovní dráhy se mnohé změnilo. Jako mladý řidič neměl k dispozici GPS a k hovorům rodině musel využívat telefonních budek na odpočívadlech. Dnes mu již technologie pomáhají naplánovat cestu, zavolat domů přímo z auta nebo umožňují najít vhodné útočiště, když se venku honí hromy blesky.

Během své dlouholeté kariéry se Tim na cestách kochal pestrou škálou přírodních krás napříč Severní Amerikou. Na své nejdelší trase ze státu Georgia do slunné Kalifornie strávil čtyři dny a ujel přes tři tisíce kilometrů.

„Na počátku devadesátých let jsme jezdili všude. V té době jsme mohli jezdit deset hodin denně. Dneska můžou řidiči na silnici strávit až jedenáct hodin za den.“

Tim jezdí na silnici od neděle do pátku, i tak se však pokouší udržet standardní pracovní dobu a jezdit denně osm až devět hodin.

„Snažím se nepřetěžovat a udržet si normální cirkadiánní rytmus – v noci spát, ve dne jezdit. Soustředím se hlavně na bezpečnost, kdybych se nechoval bezpečně, nedostanu se tam, kde jsem dnes,“ popisoval řidič svůj pracovní režim.

Firmám zoufale chybí řidiči kamionů

AutoMoto

Ve svém kamionu převezl americký profesionální řidič rozmanitou paletu zboží – brambory z farmy, které posléze odvezl v podobě balených smažených chipsů, vybavení potřebné k provozu sonaru i díly k postavení cvičného bazénu pro výběr amerického olympijského týmu plavců.

Správná strava a spánek

Američan přiznává, že by tohoto úspěchu nebyl schopný bez podporující rodiny, zdravého životního stylu a svých spolupracovníků, díky kterým všechno šlape jako hodinky.

„Správná strava a dostatek spánku jsou klíčem k úspěchu a bezpečnosti. Důležité je každý den dopředu vědět, kam vás cesta zavede, a ujistit se, že je vše spolehlivě připraveno na cestu.“

Americký profesionální řidič však nezastavuje. Pokud mu zdraví poslouží, plánuje na silnici strávit alespoň sedm dalších let a doufá, že se mu podaří k jeho aktuálnímu stavu tachometru přidat další milion mil. Přiblížil by se tak i k dosti neskutečné metě deseti milionů kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám