Hlavní obsah

Obliba minipivovarů stále roste. Piva v nich uvařená jsou v kurzu i ve vinařských regionech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří, tvrdí české pořekadlo. Pokud má pravdu, tak se nemáme zle. Alespoň tedy podle množství minipivovarů na jižní Moravě, jejichž počet loni vzrostl na sedmdesát. Podnikatelé otevřeli čtyři nové provozy v Ivančicích, Strážnici, Znojmě a ve Višňovém.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Minipivovar Harry vznikl v objektu bývalé pošty v Brně a chlubí se nejkratší cestou piva z varny na výčep.

Článek

Nejvíce minipivovarů funguje v Brně, z nichž dva, Moravia a Huskrecht, se svým výstavem blíží hranici deseti tisíc hektolitrů. Obor tak, přestože pivovary konkurují tradičnímu vinařství, stále posiluje a nejvíce minipivovarů kromě Brna a jeho blízkého okolí vaří právě ve městech vinařských regionů.

Počty minipivovarů v jednotlivých okresech

Blansko: dva, Brno: patnáct, Brno-venkov: sedmnáct, Břeclav: jedenáct, Hodonín: třináct, Vyškov: dva, Znojmo: deset

„Případný posun do kategorie středních pivovarů s sebou nese větší daňové zatížení, takže je otázkou, jak budou oba provozy svou strategii v budoucích letech cílit. Zatím žádný minipivovar v regionu tuto hranici nepřekročil a většinou tento vývoj trvá několik let, často více než dekádu působení na trhu,“ řekl Novinkám pivovarský historik Filip Vrána, který vyučuje studentky a studenty programu pivovarství a sladařství na Mendelově univerzitě v Brně. Jak doplnil, podle dostupných informací žádný z malých pivovarů loni nezanikl.

Foto: Archiv Pivovarského domu Poupě

Pivovarský dům Poupě s minipivovarem vznikl v historickém centru Brna v místech, kde se skutečně už od roku 1545 pivo vařilo.

Jak uvedl na příkladu, do zvýšení výstavu se nehrne ani Pivovarský dům Poupě, který znamenal jednu z největších investic v regionu uplynulých let, když postavil v historickém jádru Brna nový minipivovar za desítky milionů a za první úplný rok své existence vyprodukoval pět set hektolitrů zlatavého moku. Převážně šlo o pivo svrchně kvašené.

„Jediné spodně kvašené jsme dělali na náš Oktoberfest. Receptury toho svrchně kvašeného byly opravdu hodně barvité a nápadité. Vařili jsme různé Single Hopy, pšeničná piva, piva ochucená ovocem, kořením, bylinami,“ popisuje sládek Pivovarského domu Poupě Ladislav Němeček.

Nejvíce malých pivovarů je v Brně a okolí

Silný brněnský region podtrhuje okres Brno-venkov se sedmnácti minipivovary. Posílilo i Hodonínsko na třináct a Znojemsko na současných deset minipivovarů.

„Na trhu vidíme pokračující trend rychlého růstu minipivovarů zaměřených na prodej sudového piva a dále růst restauračních pivovarů s vlastním podnikem. První skupině pomáhá vysoký objem výroby k dosažení efektivity, která je v současné době růstu mzdových nákladů a nákladů na suroviny nezbytná. Druhá skupina má od počátku výhodu vyšší marže, takže si lépe dokáže poradit s měnícími se podmínkami na trhu, jako je například změna sazby DPH,“ doplnil pivovarský expert a absolvent Mendelovy univerzity Jan Grmela.

Pivo z vlastní kuchyně už mu bylo málo, založil minipivovar

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám