Hlavní obsah

Nejlepší sýr roku pochází ze Švýcarska, rozplývá se na jazyku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým 250 mezinárodních porotců ve středu v Mezinárodním kongresovém centru ve waleském městě Newport vyhlásil nejlepší sýr roku 2022. Stal se jím sýr ze Švýcarska s názvem Le Gruyère AOP surchoix. Odborníci jej označili za „vytříbený, ručně vyrobený sýr, který se rozplývá na jazyku a má nádech bylinek či ovoce“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na každoroční soutěži s názvem World Cheese Awards letos porotci vybírali celkem z 4434 sýrů ze 42 zemí. Hodnotilo se podle vzhledu, čichu i chuti.

Vítězem se stal Le Gruyère AOP surchoix, jenž vznikl ve spolupráci švýcarského výrobce sýrů Vorderfultigen a firmy Gourmino.

Vítězný sýr Le Gruyère AOP surchoix

Porotci jej popsali jako „sýr s bohatou chutí a aroma“. Sýr Gruyère má ve Švýcarsku dlouholetou tradici. Je lehce drobivý a je vyrobený ze syrového kravského mléka.

Na druhém místě se umístil italský sýr Gorgonzola Dolce DOP. Měkký sýr s typickou modrou plísní je chloubou italského výrobce De' Magi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám