Hlavní obsah

Nejdražší hamburger světa nemá s rychlým občerstvením nic společného

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nelibujeme si ve sledování toho nejdražšího, co se ve světě objeví, a mnohokrát si o tom myslíme své. V případě nejdražšího hamburgeru světa však trochu váháme. Ingredience totiž zní opravdu skvěle a vizuální dojem z hamburgeru je skutečně úžasný. S fast foody nemá tento kousek nic společného. Jde totiž naopak o vysokou gastronomii.

Foto: Profimedia.cz

V ceně 1100 liber ještě není povinné spropitné obsluze, které v restauraci činí 12,5 procenta. Celkem tedy za burger zákazník dá 1237,5 libry.

Článek

Za hamburgerem z říše snů nemusíte cestovat do kolébky tohoto pokrmu, tedy do Spojených států. Hamburgeru dali vzniknout v londýnské restauraci Honky Tonk, která se nachází v prestižní čtvrti Chelsea. Nese název, ze kterého luxus přímo srší. The Glamburger je však označení, které poměrně dobře vystihuje to, co na zmlsaného zákazníka čeká.

Foto: Profimedia.cz

Příprava Glamburgeru není nic jednoduchého.

Maso je směsí prvotřídního hovězího Kobe (cca 220 gramů) a novozélandského jehněčího (asi 60 gramů). Směs byla vybrána tak, aby jehněčí vybalancovalo tukový obsah v celé směsi. V samotném středu se nachází sýr Brie s černým lanýžem, který má vytvořit tekutou kapsičku ve chvíli, kdy se maso ugriluje. Maso je pak již dochuceno pouze himálajskou solí.

Maso není vše

Společně s masem je pak servírován i kanadský humr ochucený íránským šafránem. Na tom všem se pak nachází slanina pokrytá javorovým sirupem, kaviár beluga a uzené kachní vejce pokryté zlatým listem. Bulka pak bude posypána japonským zeleným čajem matcha, potřena majonézou a také pokryta zlatým listem. Na dochucení pak šéfkuchař použil mango, šampaňské a osmahlého bílého lanýže.

O dietní pokrm rozhodně nejde. Vlastně by ho člověk správně neměl sníst ani celý, protože čítá celkem 2618 kcal, což je více než činí doporučený denní kalorický příjem pro dospělého muže. Organizace Record Setters už potvrdila, že je glamburger nejdražším hamburgerem, který byl kdy v restauraci k dostání. Přijde na 1100 liber, tedy bezmála 40 000 korun. A to ještě nepočítáme se spropitným pro obsluhu...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám