Hlavní obsah

Něco pro choleriky? Kurzy na ovládání vzteku slaví úspěch

Někteří lidé, když se rozzuří do nepříčetnosti, mají více než ostatní problém svůj vztek zvládnout. Ničí hotelové pokoje, zastaví klidně uprostřed dálnice, aby vynadali jinému řidiči, nebo vyhrožují svému holiči, že ho zpohlavkují. Možná i proto jsou kurzy na ovládání nekontrolované agrese tak populární. Zejména pak v Los Angeles, kde jsou obří dopravní zácpy a nejvyšší počet vražd v USA.

Foto: Profimedia.cz

S ovládáním vzteku má problém mnoho lidí, zejména mužů.

Článek

Tento jev dokonce inspiroval film Kurs sebeovládání s Adamem Sandlerem a Jackem Nicholsonem, a televizní seriál s Charliem Sheenem, který je známý svými násilnými konflikty.

Takové kurzy musejí z nařízení soudu absolvovat četné celebrity: například Naomi Campbellová, která hodila mobilní telefon na jednoho asistenta, Sean Penn či Kanye West, kteří napadli fotografy, či Justin Bieber, který házel vajíčka na sousedův dům.

Návaly vzteku se týkají všech vrstev společnosti a na kurzech se setkáme s řidiči kamiónů, členy gangů, chirurgy nebo s vedoucími pracovníky, které na ně poslala jejich firma. Ze zhruba 70 procent to jsou muži. Polovina pacientů přichází sama, často na naléhání příbuzných, druhá polovina z nařízení soudů.

Vztek vede mnohdy i do vězení

Čtyřicetiletý kaskadér Eric se pro kurz sebeovládání rozhodl poté, co se několik týdnů zuřivě hádal se svou přítelkyní a nakonec se v baru popral s bratrem, až se ocitl v policejní cele.

Bernard zaplatil za svůj vztek velkou cenu: 26 let strávil za mřížemi, protože zavraždil dealera, který mu dlužil peníze. „Býval jsem často hodně rozzuřený," říká osmačtyřicetiletý muž, který se nyní stal poradcem pro mladé delikventy a expertem na násilí v rodině.

Podle studie Harvardu, Kolumbijské a Dukeovy univerzity se téměř každý desátý Američan v minulosti choval výbušně a má přístup ke střelným zbraním. A dvě třetiny amerických adolescentů trpí záchvaty neovladatelné zuřivosti. Tento jev se však týká celého světa.

Výhodný byznys

V Kalifornii je poptávka po terapii v rámci kurzů sebeovládání tím silnější, že je tu velmi nízký práh tolerance vůči násilí, vysvětluje Anita Avedianová, zakladatelka místní asociace terapeutů zabývajících se zvládáním vzteku. „Uhodíte dítě? Jste cholerický? Jdete do vězení. Uhodíte svého psa? Jdete do vězení," říká.

„Naše klientela roste ročně o 20 procent," uvádí osmasedmdesátiletý George Anderson, který léčil za svou praxi 17 000 pacientů. Jde totiž o výhodný byznys: skupinová terapie stojí od 20 dolarů (asi 500 Kč), ale individuální léčba stojí až 350 dolarů (8700 Kč). Míra úspěšnosti terapie se pohybuje mezi 70 a 80 procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám