Hlavní obsah

Napoleon už se napít nestihl, teď vzácné víno za stovky tisíc získal sběratel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzácná láhev vína, která byla původně určena pro Napoleona Bonaparta, našla nového majitele. Víno z roku 1821 bylo vydraženo za 30 tisíc dolarů (627 tisíc korun). Předpokládá se, že je to jedna ze 12 lahví, která se po 200 let uchovala.

Foto: Profimedia.cz

Napoleon Bonaparte na koni se svými generály.

Článek

Láhev vína Grand Constance měla před 200 lety dorazit k francouzskému vojevůdci na ostrov Svatá Helena, kde na sklonku života žil ve vyhnanství. Dodávku červeného vína, kterou si sám Napoleon objednal, si už ale nikdy nevychutnal, protože v květnu roku 1821 zemřel.

V rámci květnové aukce v síni společnosti Cape Fine & Rare Wine Auction získal archivní láhev sběratel z Velké Británie, jenž po zběsilém přihazování zvítězil s nejvyšší nabídkou. Mimořádná cena je způsobena také tím, že těchto lahví je na světě dochováno pouze dvanáct.

Francouzským vinařům zbyly oči pro pláč, mráz nešetřil ani slavné oblasti

Muži

Sám Napoleon byl velkým milovníkem vína. „Víno je inspirativní a velmi přispívá k radosti ze života,“ prohlásil kdysi.

„Když vojevůdce naposledy vydechl, hrozny jeho oblíbeného vína právě dozrávaly ve vinici,“ uvedl Charlie Foley z aukční síně na adresu sladkého jihoafrického vína, které se považuje za nejstarší víno vyráběné v Jihoafrické republice.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám