Hlavní obsah

Na věku nezáleží. Díky vnukovi babička válí sudy v písku a objevuje svět

Novinky, nčs

Nikdy nespatřila oceán, nikdy se neprošla v horách, nikdy nemohla obdivovat písečné duny. Díky svému vnukovi však Američanka Joy Ryanová na stará kolena objevuje krásy Spojených států. Dvojice se rozhodla navštívit všech 61 národních parků USA. Po čtyřech letech jsou téměř v polovině.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Psal se rok 2015. Tehdy 85letá Joy Ryanová se svému vnukovi Bradovi svěřila, že v životě nespatřila pranic z krás její rodné země. Mladý muž právě dokončoval studium na veterinární fakultě, když se po smrti spolužáka rozhodl odjet na spontánní cestu do hor. A aby se necítil sám, vzal babičku s sebou.

Na první cestě se zrodil odvážný nápad, navštívit společně všech 61 národních parků Spojených států a objevit tak nepoznané scenérie, o nichž si žena, jež celý život pracovala za nízkou mzdu a bydlela v malé vesnici v Ohiu, mohla nechat jenom zdát. S manželem sice jezdívali jednou ročně na dovolenou, pravidelně však na jedno místo a nikdy ne na pobřeží.

Válet sudy v písku

Vitální stařenka se během čtyř let podívala do 29 národních parků, mezi kterými nechybí ani destinace jako Yellowstone, Grand Canyon či Yosemitský národní park. Ze svého seznamu přání si mohla kromě jiného odškrtnout i pohled na oceán a došlo i na další zábavu. „Jeden z mých nejoblíbenějších zážitků je, když babička nadšeně válela sudy na písečné duně,” říká s úsměvem Brad, jenž s babičkou procestoval 40 tisíc kilometrů napříč 38 státy USA.

Fotografie z prvního společného výletu vnuka s babičkou

„Viděli jsme grizzlyho, dotíral na nás los. Takové zážitky by v zapadákově v Ohiu nezažila,” říká muž, jenž se živí právě jako veterinář divokých zvířat a putování pravidelně sdílí na sociálních sítích.

A stačí 89letá žena mladému muži? „Zjistil jsem, že to není jen o zdolávání vrcholků. Díky babičce jsem dokázal zpomalit. Všímá si detailů. Já se vždycky soustředil na to, jak zdolám horu, ale ona si všimne třeba barevné houby na zemi. Je radost užívat si maličkosti,” je si jistý Brad. Další pokračování cesty je naplánováno na podzim.

Reklama

Výběr článků

Načítám