Hlavní obsah

Michelin rozdával ve Francii hvězdičky, letos s jednou nevídanou změnou

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Renomovaný francouzský gastronomický průvodce Michelin v pondělí uděloval své hvězdičky i přesto, že restaurace v zemi galského kohouta byly loni kvůli pandemie koronaviru dlouhé měsíce uzavřené. Na rozdíl od minulých let ale vzhledem k výjimečné situaci žádné neodebíral.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Šéf michelinského průvodce Gwendal Poullennec.

Článek

Novým premiantem, který se může pyšnit třemi hvězdičkami, se stal šéfkuchař Alexandre Mazzia z Marseille. Ke dvěma hvězdičkám, jež jeho podnik získal teprve před dvěma lety, v pondělí přidal třetí a zařadil se tak mezi gastronomickou extraligu. Ta ve Francii a v Monaku čítá celkem třicet restaurací a kaváren.

Prezentace nového gastronomického průvodce pro Francii se uskutečnila v restauraci Julese Vernea ve druhém patře Eiffelovy věže, ale bez publika. Veřejnost mohla ceremonii sledovat jen v internetovém přenosu.

Francouzská gastronomie utrpěla loni kvůli pandemii těžkou ránu. Po jarní uzávěře přišla v říjnu další, která trvá dosud a jejíž konec vláda odsunula zatím na polovinu února. Některé restaurace se proto snaží omezit ztráty tím, že nabízejí rozvozy jídel nebo jejich prodej skrz výdejní okénka.

Michelinská večeře na ruském kole lákala i na odstup. Vyprodala se během chvilky

Cestování

„Francouzští kuchaři drží hlavu vzhůru,“ poznamenal v pondělí šéf michelinského průvodce Gwendal Poullennec. Michelin letos také výjimečně žádné hvězdy neodebral.

Inspektoři Michelinu prováděli své utajené inspekce od května do října, kdy Francie uvolnila restrikce v odvětví gastronomie.

Reklama

Výběr článků

Načítám