Hlavní obsah

Město s visutou lanovkou: Wuppertal

Wuppertal je největším městem a zároveň ekonomickým, vzdělávacím, průmyslovým a kulturním centrem regionu Bergisches Land. Toto „velkoměsto uprostřed zeleně“ je ovšem samozřejmě také městem s visutou lanovkou – jak ostatně zní i jeho oficiální motto. Podél této dráhy se rozkládá město hýřící sebevědomím a smyslem pro dějiny s nabídkou, nad kterou lze mnohdy jen žasnout.

Foto: panthermedia

Městem jezdí visutá lanovka.

Článek

Udělej z pěti jedno – a výstižně pojmenuj

Wuppertal byste na mapě ještě před 80 lety hledali marně; našli byste však jiná, daleko starší místa, dvě větší města, Elberfeld a Barmen, a tři menší, Ronsdorf, Cronenberg a Vohwinkel, která byla v roce 1929 sloučena v jedno velké město s názvem Barmen-Elberfeld.

Foto: DZT, Hans Peter Merten

Denně dráha přepraví okolo 80 tis. cestujících

Na základě referenda z roku 1930 bylo město přejmenováno na Wuppertal, což jej vystihuje zcela přesně: vždyť leží v údolí, německy Tal, řeky Wupper. Město je známé nejen svou nadzemní tramvají, ale i renomovaným tanečním divadlem Pina Bausch, zoologickou zahradou s překrásnou krajinou, historickým kongresovým centrem a von der Heydtovým muzeem.

Tip: Ve zdejší zoo chovají na 4500 zvířat, mezi nimi i tučňáky, kteří se roku 2009 dočkali zcela nového pavilónu, v němž mohou návštěvníci navštívit i tunel, díky němuž budou mít tučňáky na dosah ruky.

Foto: dpa

Muzeum Von der Heydta nabízí zajímavou sbírku umění

Tip: V Muzeu Von der Heydta mohou návštěvníci až do dubna navštívit zajímavou výstavu prezentující umění od 19. století po současnost.

V parku sochaře Tonyho Cragga je k vidění sochařské umění světového formátu, muzeum rané industrializace a dům Friedricha Engelse pak dokumentují prvopočátky průmyslové revoluce.

Foto: wuppertal.de

V parku Tonyho Cragga narazíte na řadu volně stojících soch

Po 8723 schodech do výšin a hlubin Wuppertalu

Wuppertal nabízí navzdory ničivému dopadu druhé světové války na 4500 stavebních památek, což je druhý nejvyšší počet v Porýní-Vestfálsku. Nejpozoruhodnější je přitom architektura 19. století, kterou reprezentuje řada staveb; čtvrť Brill je kupříkladu jednou z největších a nejhomogennějších vilových čtvrtí v Německu. Zajímavé jsou také veletržní objekty z období gründerzeit nedaleko centra městské části Elberfeld.

Foto: wuppertal.de

Vilová čtvrť Brill láká řadu návštěvníků

Kouzelná překvapení však čekají na každém rohu: než zdoláte všechny výšiny a hlubiny Wuppertalu – který leží mezi 100 a 350 metry nad mořem – vystoupáte po 8723 schodech. Namáhavý výšlap rozhodně vyváží velmi zajímavé perspektivy a výhledy, které vám město nabídne.

Kulturní scéna

Wuppertal je také kulturní – výstavy či muzea, koncert, divadlo a opera, tanec a kino: o zábavu je vždy postaráno. Kulturní nakupování nabízejí velkorysé obchodní zóny – s nákupními středisky, galeriemi a butiky všech zaměření. O přednostech regionální kuchyně se můžete přesvědčit jak ve špičkových gastronomických zařízeních, tak i v originálních a útulných pivnicích, které najdete na každém rohu.

Foto: DZT, Photodesigner Mark Wohlrab

Ve Stadthalle se koná řada kulturních a společenských akcí

V klubech a barech si přijdou na své i milovníci nočního života. A ohledně druhého dne jsou tu na štěstí velké oázy aktivního odpočinku a oddechu: 50 % z 16 800 ha městské půdy slouží k zemědělským účelům, jako zahrady, parky a lesy, a na pěších trasách o délce 490 km můžete pak v klidu zauvažovat, kam se vydáte večer.

Tipy na cestu: Wuppertal

Zajímavá města v Německu

Tradice a zvyky v Německu

Jak se tam dostat?

Wuppertal se nachází jen asi 30 minut jízdy od Kolína a Düsseldorfu. Do obou destinací můžete využít spoje Germanwings. Pokud si zarezervujete letenky s předstihem, můžete využít zvýhodněných nabídek. Návštěva Kolínu i Düsseldorfu stojí také za to.

Výběr článků

Načítám