Hlavní obsah

Lahev vína, které zrálo na oběžné dráze, je k mání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aukční síň Christie's dnes oznámila, že v soukromém prodeji nabízí lahev francouzského vína, která byla 14 měsíců na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Podle agentury AP se domnívá, že by se mohla prodat za částku okolo milionu dolarů (21,5 milionu Kč). Výtěžek má pomoci financovat další výzkum společnosti, která předloni víno na oběžnou dráhu vyslala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do dražby jde víno, které bylo v kosmuVideo: NASA, AP

 
Článek

Startup Space Cargo Unlimited v listopadu 2019 poslal na ISS celkem 12 lahví značky Château Pétrus, jejíž vína patří k nejopěvovanějším a nejdražším na světě. Cílem experimentu bylo mimo jiné lépe pochopit proces zrání, fermentace a tvorby bublinek ve víně.

„Obyčejná“ lahev Château Pétrus 2000 by se mohla prodat i za 10 tisíc dolarů (zhruba 214 tisíc korun), po návratu z vesmíru očekávaná cena narostla ještě o dva řády. „Je to velmi harmonické víno, které má schopnost výtečně uzrát, a proto bylo pro tento experiment vybráno,“ řekl znalec aukční síně Christie's Tim Tiptree. I poté, co „zrálo v jedinečném prostředí“, bylo podle něj víno velmi chutné.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Lahev červeného vína, které zrálo na oběžné dráze, je k mání.

V březnu skupina expertů chuť zkoušela při degustaci pořádané ve Francii, přičemž obsah lahve vyslané do vesmíru porovnávala s lahví stejného vína, které zůstalo ve sklepě.

Podle AP byl závěr takový, že chuť nebyla stejná, ovšem rozdíl byl těžko popsatelný. Jane Ansonová, která píše do vinařského magazínu Decanter, uvedla, že klasický Pétrus 2000 chutnal „o něco mladší“ a že „vesmírná“ verze byla „mírně měkčí a více aromatická“.

Znalci konečně ochutnali víno, které přiletělo z vesmíru

Muži

Srovnání si bude moci udělat i ten, kdo zakoupí nabízenou lahev dopravenou z ISS. Společně s ní totiž dostane i jednu "pozemskou" lahev, dále pak karafu, sklenice a otvírák vyrobený z meteoritu. Výtěžek podle AP poslouží k financování dalšího výzkumu Space Cargo Unlimited.

Z 12 lahví, které strávily více než rok ve vesmíru, zůstává neotevřených ještě několik dalších. Christie's uvádí, že jejich prodej se zatím nechystá.

Reklama

Výběr článků

Načítám