Hlavní obsah

Kypřan překonal světový rekord v počtu sklenic na hlavě. Dokonce s nimi i zatancoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaašedesátiletý Aristotelis Valaoritis z Kypru dokázal na své hlavě bez použití rukou udržet 319 sklenic na víno a překonal tím světový rekord. Ačkoliv to podle pravidel k uznání rekordu není nutné, energický Kypřan s nimi před početným publikem i zatancoval.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Aristotelis Valaoritis s 319 sklenicemi na víno na hlavě

Článek

Valaoritis, jenž pracuje jako bezpečnostní poradce, se tanci s vinnými sklenicemi na hlavě podle Guinnessovy knihy rekordů věnuje už od roku 1995. Obvykle tím baví hosty v restauracích a na různých oslavách.

Nyní se mu v této disciplíně dokonce podařilo překonat světový rekord, když na své hlavě udržel 319 sklenic na víno poskládaných na devíti podnosech. Celková váha sklenic a podnosů činila přes 30 kilogramů.

V celé zemi je nás celkem pět, směje se vinař z netradičních končin

Muži

Jednotlivé podnosy byly společně se sklenicemi na jeho hlavu přidávány postupně a během toho Valaoritis tancoval a bavil přítomné diváky.

S rytmickými pohyby nepřestal ani poté, co na jeho hlavě přistál poslední podnos se sklenicemi, jenž mu měl zajistit zmíněný světový rekord.

Rekordní Valaoritisův pokus, jenž skončil rozbitím všech sklenic

Tanec přitom není podle regulí Guinnessovy knihy rekordů nutný. Aspirant na rekord musí požadovaný počet sklenic na hlavě udržet celkem 10 sekund a může u toho klidně i sedět. To by však Valaoritisovi, jenž je vyhlášeným bavičem, nebylo vlastní.

„Užívám si to. Vidím při tom tváře diváků plné napětí, jako by se dívali na film,“ svěřil se Kypřan, který na pokus o přepsání rekordu tvrdě trénoval. Aby byl jeho krk dostatečně silný, zavěsil si na strom 50kilový barel s pískem a pravidelně s ním na hlavě balancoval.

Většinu sklenic rozbijí diváci

Ačkoliv je v této disciplíně mistrem, čas od času nějakou tu sklenici rozbije. „Stalo se to mnohokrát. Z 10 % je to moje chyba, z dalších 10 % chyba mého asistenta a z 80 % je to chyba diváků, které vyzveme, aby mi sklenice umístili na hlavu,“ směje se.

Dosavadní rekord činil 270 sklenic. Od loňska ho držel Valaoritisův kyperský kolega Ntinos Kkanti.

Válečný veterán ve 102 letech dokončil půlmaraton

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám