Hlavní obsah

Kolébka vysoké gastronomie vyhlásila boj polotovarům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci dobrého jídla vyzdvihli Francii na piedestal. Ale v místních restauracích jsou nyní tak běžná předpřipravená jídla, polotovary a pokrmy ohřívané v mikrovlnné troubě, že se úřady rozhodly zavést novou nálepku pro šéfkuchaře, kteří připravují jídla sami. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Žádné další polotovary, pokud chcete být za kvalitní podnik, zní Francií.

Článek

Od úterý mohou francouzské restaurace vyvěsit logo "fait maison" - domácí, nebo doma dělané - na dveřích podniku, pokud se všechny podávané pokrmy vaří od základu v jeho kuchyni. Anebo budou moci takto označit ta jídla v jídelníčku, která se připravují na místě.

"Cílem této vyhlášky je ocenit kuchařské umění, ocenit know-how tím, že zákazníkovi dáme jednoduché a spolehlivé informace," řekla AFP ministryně pro záležitosti spotřebitelů Carole Delgaová.

Větší část nové vyhlášky se točí kolem toho, které potraviny je možné použít, a jakým způsobem, aby stále mohlo být jídlo označeno za domácí.

U michelinských restaurací jde o samozřejmost

Výjimky platí například pro takové předpřipravené produkty, jako je chléb, těstoviny, sýr či víno, ale nikoli například pro mražené hranolky nebo hotové omáčky.

Dá se očekávat, že v nejbližších dnech této možnosti využije naprostá většina lepších podniků. U restaurací ověnčených nějakou tou hvězdičkou v michelinském průvodci je pak úplnou samozřejmostí, že šéfkuchaři nevyužívají při přípravě svých pokrmů žádné polotovary.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám