Hlavní obsah

Jsou roztomilí, ale jdou do klobásy. Německý řezník připravuje mývalí pochoutky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro některé roztomilý tvor, pro jiné všudypřítomný škůdce. Mýval, původem ze Severní Ameriky, nemá v Evropě téměř žádné přirozené predátory a v důsledku toho se rozšířil po celém Německu. Tamní situace využívá řezník Michael Reiss, který medvídkovitou šelmu zařadil na jídelníček. Z mývalů připravuje masové koule či třeba klobásy.

Německý řezník zařadil mývala na jídelníček.Video: Reuters

 
Článek

Poprvé Reiss přišel s nápadem využít mývalí maso poté, kdy byl požádán, aby reprezentoval svůj region na loňském ročníku berlínského zemědělského veletrhu The Green Week. Připravil tehdy mývalí masové koule, které se setkaly s pozitivním ohlasem.

Mývalové nejsou v Německu považováni za ohrožený druh, a tudíž mohou být loveni. „Ve většině případů jsou jejich těla vyhozena. Podle oficiálních loveckých statistik se jich ročně uloví kolem 300 až 400 tisíc. A to číslo nezahrnuje mývaly, které zahradníci uloví neoficiálně,“ vysvětluje agentuře Reuters řezník působící ve vesnici Kade, ležící západně od Berlína.

Řeznice z Moravy sklízí úspěchy na druhém konci světa. Lidé ji poznávají na ulici

Muži

„Říkal jsem si, že jde o zdroj, se kterým můžu něco udělat. Co se týče zpracování masa, jde o stejný proces jako u ostatních zvířat,“ pokračuje bývalý automechanik, jenž získal evropský řeznický certifikát předloni. Nutno dodat, že než maso zpracuje, putují jeho vzorky do laboratoře, kde odborníci rozhodnou, zda je neškodné, a tudíž vhodné ke konzumaci.

Maso je „nadýchané“

A jak mývalí maso chutná? „Mnoho zákazníků popisuje masové koule jako ‚nadýchané‘. To proto, že mývalí maso má velmi měkkou konzistenci,“ tvrdí Reiss, pro něhož je konzumace kvalitně zpracovaného mývalího masa „estetičtější“ než například vysrkávání ústřice.

Foto: Reuters

Každý mýval disponuje 2 až 2,5 kg masa

S ohledem na úspěch masových koulí se jeho sortiment postupem času rozrostl. Aktuálně nabízí rovněž mývalí paté, klobásky či knackwurst. Veškeré produkty prodává ve svém food trucku i online a právě typicky německý knackwurst je jeho nejprodávanější položkou.

„Musíme je regulovat“

A ačkoli by mnozí mohli namítat, že mývalové do klobásek nepatří, Reiss se s podobnými názory setkává minimálně. „Také si myslím, že jsou roztomilí, ale i roztomilá zvířátka občas loví kachňata či jinou drobnou zvěř. Musíme je regulovat,“ míní.

„Vždycky lidem říkám, ať zkusí knackwurst, a když jim nebude chutnat, vrátím jim peníze. Ještě nikdo se pro peníze nevrátil,“ dodává.

Anketa

Ochutnali byste mývalí maso?
Jistě, rád zkouším nové věci
58,2 %
Možná, ale moc mě to neláká
10,1 %
Určitě ne, mýval na talíř nepatří
31,7 %
Celkem hlasovalo 2546 čtenářů.

V restauraci v Tchaj-peji servírují ramen s mohutným stejnonožcem

Muži

Reklama

Související témata:
Masové kuličky

Výběr článků

Načítám