Hlavní obsah

Jihočeská hospoda je oficiálně fenoménem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihočeský kraj jako první v republice ocenil zvyk chození do hospod a radní schválili zapsání pojmu Jihočeská hospoda na Seznam nemateriálních tradičních statků lidové kultury. Zvolání „zajdeme na jedno točený“ má nyní v jižních Čechách také oficiální význam a v seznamu bude pod názvem Jihočeská hospoda jako sociální a kulturní fenomén – Pivní kultura v Jihočeském kraji.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Náměstek hejtmana Pavel Hroch (Jihočeši 2012) o tom informoval s tím, že tato tradice se v Jihočeském kraji dědí z generace na generaci a pomáhá Jihočechům sdílet radosti i starosti.

„Historicky zde existuje velké množství malých i velkých pivovarů. A jdeme-li i dále do historie, právo várečné patřilo ve středověku například v Českých Budějovicích 387 domům. Jihočeská hospoda tedy byla, je a bude místem silné sociální interakce, místem, ve kterém mnohdy probíhá a je soustředěna jediná kultura v obci,“ prohlásil Hroch.

Zdůraznil, že Jihočeský kraj je tak první v republice, který tento pojem nechal do seznamu zapsat. „Odborná komise Jihočeského kraje i rada se tedy rozhodly vyhovět Jihočeskému muzeu v Českých Budějovicích, které podalo ve spolupráci s Českým svazem pivovarů a sladoven návrh oficiálně uznat setkávání u piva jako svébytný jev lidové komunitní a společenské zvyklosti Jihočeského kraje,“ upřesnil Hroch.

Doplnil, že s tradiční jihočeskou pivní kulturou souvisí také místní gastronomické speciality, vybavení interiérů, specifické dekory a mnoho místních zvyků a tradic.

Během 24 hodin navštívil rekordní počet hospod. Nejtěžší věc v životě, říká

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám