Hlavní obsah

Japonští vědci nechali uzrát pivo pod mořskou hladinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým vědců z japonské prefektury Šizuoka vyzkoušel nový přístup při výrobě piva. Zlatavý mok nechali uzrát pod mořskou hladinou. Podle vědců má výsledný produkt více bublinek a silnější aroma, píše server NHK World-Japan.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Celkem 200 lahví s pivem vědci umístili do tří- až čtyřmetrové hloubky v moři na tři a půl měsíce. Cílem bylo zjistit, jaké jsou u piva zrajícího pod vodní hladinou změny v porovnání s běžným pivem.

Podle autorů experimentu měl zlatavý mok po vytažení z moře více bublinek a silnější aroma. V porovnání s klasickým pivem také obsahoval více sedimentu.

Skupina vědců v minulosti již podobné experimenty vykonala s vínem a saké. Tehdy zjistili, že proces zrání ve vodě změní u alkoholického nápoje výslednou chuť, a tak se rozhodli rovněž pro experiment s pivem.

V Brně uvařili první pivo s konopným výtažkem

Muži

„Jsem šťastný, že chuť piva je po vytažení z vody lepší,“ svěřil se krátce po ochutnání docent z Tokai University, jenž se na experimentu, který vědci prováděli ve spolupráci s jedním z místních pivovarů, podílel.

V budoucnu plánují změny, ke kterým u piva zrajícího pod vodní hladinou dochází, blíže analyzovat a pivo rovněž umístit do různých hloubek a na různou dobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám