Hlavní obsah

V Brně uvařili první pivo s konopným výtažkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chmely z USA a tinktura z konopí dodávaná během procesu výroby zastudena. To je část tajemství nového piva, které se začalo vařit v řemeslném pivovaru Lucky Bastard v brněnských Medlánkách.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Sládek Martin Hrubeš

Článek

Pivovarník Jiří Sojka společně se Sládkem Martinem Hrubešem, kteří se specializují především na moderní svrchně kvašená piva „amerického“ typu, se nezalekli ani poněkud nezvyklého požadavku společnosti, jež se zaměřuje právě na různé produkty s obsahem kanabinoidu (CBD). Tedy látky vyskytující se v průmyslovém konopí, která prokazatelně působí blahodárně na řadu neduhů.

„Pivo z konopí? Byla to výzva, i když zpočátku jsme to brali spíše jako várku pokusnou. Jednorázovou raritu, kterou si u nás společnost Bonghemia objednala. Pivu jsme dali název Canabis Pale Ale a s lehkými obavami jsme čekali jaký bude chuťový profil této novinky. A zřejmě jsme se trefili. Po prvních dvou malých várkách, vždy po dvou tisících litrech, se jen zaprášilo. Nyní už zakládáme kotle na jednorázový výstav šest tisíc litrů. A protože se nemá nic přehánět, na etiketě doporučujeme i množství denní spotřeby piva, které má v jedné lahvi o objemu 0,7 litru 12 miligramů CBD. Podle nás je to pět piv denně,“ řekl Právu vrchní sládek pivovaru Lucky Bastard Martin Hrubeš.

„Jde o svrchně kvašenou jedenáctku s obsahem 4,7 procenta alkoholu typu Pale Ale, ovšem už při prvním doušku lze cítit náznak neznámé hořkosti, která zcela nově balancuje s tělem piva, jež má bylinnou vůni s nádechem tropického ovoce. Myslím, že po polknutí doušku je konopný dozvuk už zcela zjevný,“ popsal chuť sládek, který umí o pivech vykládat stejně zaníceně, jako to dokážou vinaři o vínech.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Czech Craft Beers, a.s., Pivnice Lucky Bastard Beerhouse

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám