Hlavní obsah

Japonec servíruje hostům pouhé zrnko rýže. A zákazníci se hrnou

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonský šéfkuchař Hironori Ikeno používá k přípravě jídla kromě nožů i pinzetu. V tokijské restauraci totiž svým hostům servíruje miniaturní sushi. Jeden kousek váží necelý gram a vyroben je z jediného zrnka rýže. I tak však o zákazníky nemá nouzi...

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při výrobě miniaturního sushi se japonský šéfkuchař neobejde bez pinzetyVideo: Reuters

 
Článek

Ve staré tokijské čtvrti se nachází podnik Nohači. Mezi desítkami jiných podobných sushi podniků by vás tento obchůdek, který nemá venku vystavené ceny svých jídel, na první pohled asi nezaujal. Přesto je ovšem místem, které stojí pro milovníky sushi rozhodně za návštěvu. Hironori Ikeno si osvojil umění krájení, balení a celkové výroby miniaturizované japonské speciality na jediné zrnko rýže. Svou techniku začal pilovat už před 13 lety.

„Všechno to vlastně začalo jako takový vtípek. Servíroval jsem jednomu zákazníkovi menší kousky sushi a vtipkovali jsme, jak malé by se asi dalo připravovat. No a já jsem posléze začal přemýšlet, nakolik titěrné sushi bych byl schopný připravit,” uvedl Ikeno, který aktuálně připravuje sedm typů sushi za využití makrely, tuňáka a mořského ježka.

Pětkrát zdlouhavější příprava

Hironori Ikeno se přitom snaží, aby si miniaturní sushi zachovalo kompozici a chuť svých větších bratříčků. Tyto miniatury přitom servíruje pouze párům, dětem nebo cizincům, kteří jeho podnik navštíví.

„Zákazníci bývají docela překvapení, zejména pak ti zahraniční, kteří o něco více projevují svou spokojenost. Bývají někdy dokonce tak milí, že nazývají mé sushi uměním,” řekl Ukeno s tím, že připravit všech sedm typů tohoto miniaturního sushi mu zabere zhruba pět minut. Pro porovnání, standardní verze mu zaberou pětkrát méně času.

Problémy dělají řasy

Kompletování sushi, které váží méně než gram, není nic jednoduchého. Ingredience totiž údajně reagují na dotek jinak v takto drobném množství. Vynořují se tak komplikace, o kterých nemají jiní specialisté připravující standardní sushi ani potuchy.

Problémy údajně nastávají třeba s mořskými chaluhami, které v létě lehce nasáknou vlhkost a v zimě naopak snadno vyschnou. Proto je Ikeno před samotnou přípravou ohřívá a teprve poté krájí. A přesně tento smysl pro detail zaručuje, že má jeho sushi z jednoho zrnka rýže správnou chuť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám