Hlavní obsah

Jak postavit chýši či ulovit zvěř. Australan sdílí v knize dovednosti k přežití v přírodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímáte-li se o přírodu a život v ní, možná už jste narazili na úspěšný youtubový kanál s názvem Primitive Technology. Australan John Plant na něm ve svých videích popisuje, jak se o sebe v přírodě postarat bez jakýchkoliv moderních výdobytků. Své postřehy sepsal i do knihy, která nyní vyšla v českém vydání pod názvem Zapomenuté dovednosti pro přežití v přírodě – Výroba nástrojů, přístřeší a dalších pomůcek v divoké přírodě.

Foto: Archiv nakladatelství Grada

Kniha s názvem Zapomenuté dovednosti pro přežití v přírodě – Výroba nástrojů, přístřeší a dalších pomůcek v divoké přírodě od australského autora Johna Planta.

Článek

Zmíněný youtubový kanál je důkazem, že lidi téma přírody a života v divočině bez moderních zdrojů baví. Pyšní se téměř 11 miliony odběratelů a každé video má v průměru pět milionů zhlédnutí. Zmiňme i Plantův dosud nejúspěšnější počin s 88 miliony zhlédnutími, kde divákům vysvětluje, jak postavit chýši se sedlovou střechou.

John Plant žije na dalekém severu v australském Queenslandu a technické věci ho dle jeho slov fascinovaly odmalička. K nejnovějším technologiím však s ohledem na dětství strávené na venkově neměl přístup, a tak začal postupně vymýšlet, jak si základní potřeby k přežití - jídlo, oblečení a přístřeší - zajistit svépomocí, a to díky primitivním technologiím a bez jakýchkoliv moderních nástrojů a materiálů.

Plantovo dosud nejsledovanější video s instrukcemi na výrobu chýše

Jak sám říká, knihu, která je sbírkou projektů publikovaných na YouTube, napsal pro zábavu. Cílem jeho aktivit je „vrátit se k disciplínám a primitivním technologiím, které moderní vymoženosti už dávno vytlačily na okraj zájmu“. Zatímco některé z projektů v publikaci vycházejí z technologií používaných v dávných dobách, jiné jsou založené na jeho vlastních zkušenostech s řemeslnými dovednostmi v přírodě.

Se čtenáři se Plant, jenž studoval přírodní vědy na Univerzitě Jamese Cooka v Cairnsu, například podělí, jak si z přírodních materiálů vyrobit základní i pokročilejší sadu nástrojů či jak i s jejich pomocí postavit chýši. V knize rovněž vyjmenovává hned několik způsobů, jak rozdělat oheň či založit zahradu a v neposlední řadě poradí, jak si v přírodě obstarat oblečení. Kromě podrobných vysvětlení je dílo vhodně doplněno ilustracemi a fotografiemi, což čtenář v instruktážní knize dozajista ocení.

Foto: Archiv nakladatelství Grada

Publikace obsahuje rovněž instruktážní ilustrace a fotografie.

Zajímavou kapitolou je bezpochyby i ta, kterou Plant věnoval lovu. Kromě výroby luku, praku a vrhače oštěpů čtenáře naučí, jak za pomoci šlahounů, rákosu a klacíků sestavit vrš na ryby, do kterého ryba vpluje, ale už nedokáže najít cestu ven. Jak ale Plant dodává, lov zvěře v Austrálii, ale i jiných zemích světa podléhá značným omezením, a tak na čtenáře apeluje, aby se vždy seznámili s místními zákony.

Zapomenuté dovednosti pro přežití v přírodě je zajímavá publikace, která nadchne všechny, kteří mají vztah k přírodě a čas od času do ní rádi utečou od každodenního shonu. Jistě, ne každý si v ní bude chtít postavit chýši pomocí ručně vyrobených nástrojů z přírodních materiálů, ale i samotné zamyšlení se nad tím, jak fungovali naši předkové, rozhodně není od věci.

Pakliže se do divočiny skutečně vydáte, ať už s jakýmkoliv záměrem, mějte na paměti Plantova slova, která zmiňuje hned v úvodu knihy: „Příroda je drsná, proto na sebe dávejte pozor.“

Navštívil indiánský běžecký národ a setkal se s hrdiny světového bestselleru. Splněný sen, říká

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám