Hlavní obsah

Housenková zmrzlina? Podnik v Kapském Městě oslavuje africké chutě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zmrzlináren v Kapském Městě v Jihoafrické republice najdete jistě povícero, podnik Tapi Tapi se ale od těch ostatních v lecčem odlišuje. Zdejší příchutě zmrzlin ruční výroby jsou velmi neobvyklé, klasickou vanilkovou ani čokoládovou tady proto neočekávejte. Díky použitým lokálním ingrediencím však pocítíte, jak chutná pravá Afrika.

Foto: Martin Vlk

Tshego Kale v podniku Tapi Tapi pracuje jako brigádník.

Článek

„Prostřednictvím zmrzliny poskytujeme pravý africký zážitek. Tapiwa Guzha (majitel podniku) zmrzlinárnu založil s tím, že bude vyrábět pouze ručně vyráběnou zmrzlinu za použití přísad ze všech koutů Afriky,“ vysvětluje mi Tshego Kale, dvaadvacetiletý student, který zde pracuje jako brigádník.

V baru má skoro dva tisíce druhů whisky. Chci lidi vzdělávat, říká

Muži

„Jednou ze zajímavých příchutí je například kombinace amasi, což je fermentované mléko, které hodně používají Xhosové (africký národ žijící převážně na východě Jihoafrické republiky - pozn. redakce), zázvoru a sampu, tedy sušených nasekaných kukuřičných zrn,“ popisuje jednu ze sedmi nabízených příchutí, které se však pravidelně obměňují.

„Naše menu měníme pravidelně zhruba každé dva týdny. Jakmile jedna příchuť dojde, vytvoříme úplně novou. Je to něco, díky čemu zůstáváme neustále atraktivní, a to i pro stálé zákazníky,“ tvrdí Tshego.

Foto: Martin Vlk

Zmrzlinárna se nachází v části Kapského Města s názvem Observatory.

Každá várka, která se zde vyrobí, je jedinečná a nikdy se neopakuje. Cílem majitele Tapiwy Guzhy, který je původem ze Zimbabwe, je využít zmrzlinu jako prostředek pro vzdělávání a inspirování lidí prostřednictvím afrických chutí.

„V minulosti jsme měli i příchuť housenky martináče (známé též jako červ mopane), která je hojně konzumována na jihu Afriky. Další zajímavou příchutí, kterou aktuálně nabízíme, je kombinace dýně a egusi, což jsou semena tykvovitých rostlin. Lidé v Africe znají převážně polévku egusi, my tuto přísadu však využíváme i k výrobě zmrzlin,“ tvrdí mi Tshego.

Studoval rostlinnou biotechnologii, chtěl změnu

A jak myšlenka na výrobu autentické africké zmrzliny vznikla? Stalo se tak v roce 2018, kdy Guzha dělal postdoktorandský výzkum v oblasti rostlinné biotechnologie. Právě v ten moment si uvědomil, že potřebuje změnu.

Krmil své slepice moučnými červy. Z červího trusu nakonec vyrobil kvalitní hnojivo

Muži

„Hledal jsem způsoby, jak komunikovat vědu, aniž bych musel být závislý na celém vědeckém procesu - na vydávání vědeckých článků, konferencích a uchovávání znalostí na akademické půdě,“ vysvětlil majitel Tapi Tapi před časem deníku The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Majitel podniku Tapi Tapi Tapiwa Guzha.

Postupem času tak našetřil peníze a v zemi, kam přijel původně kvůli studiu, začal podnikat. Zmrzlinárna spatřila světlo světa poprvé v únoru 2020.

„Když ochutnáte něco, co vás spojí s domovem, vaší kulturou, vaší zemí, je to zcela jiný zážitek,“ tvrdí Guzha. Jedna malá porce v jeho podniku vyjde na 38 randů (53 korun), za velkou zaplatíte 68 randů (95 korun).

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Afriky, Prodej zmrzliny

Reklama

Výběr článků

Načítám